Charles Leclerc tog dominant pole position på SPA…

Charles Leclerc tog idag sin tredje pole position för säsongen

Charles Leclerc tog idag sin tredje pole position för säsongen

Det blev Charles Leclerc som tog hand om pole position I Belgien efter ett utklassningsvarv hela 7 tiondelar före teamkamraten Sebastian Vettel och Lewis Hamilton, båda på samma tiondel i kvalet. Valtteri Bottas vare fjärde snabbast en dryg tiondel bakom Hamilton i den andra Mercedesbilen medan Max Verstappen hade femte snabbaste tid men var som väntat aldrig riktigt med i matchen om de två första startleden.

Bäst av resten blev de båda Renault-förarna med Daniel Ricciardo före Nico Hülkenberg vilket såklart är bra, bara lite snöpligt de flyttas ner fem platser vardera med helgens motorbyte. Kimi Räikkönen gjorde ett strongt jobb med att kvala in P8 vilket med Renaults bestraffning gör att han starta 6:a i morgon. Vet dock att han har rejält ont i sitt ben, haltade tydligt in depån och jag har hört från andra med bra insyn att han har det tufft. Det blir med andra ord ett jobbigt race för Kimi som måste försöka stå ut med smärtan så gott det går.

Sergio Perez såg väldigt bra ut under träningarna men orkade inte riktigt hålla samma höga nivå i kvalet. Start från P7 är ändå ett bra utgångsläge och baserat på att Kimi troligen kommer ha det lite jobbigt i racet och att han själv hade en väldigt stark racesimulering igår vilket gör att det finns chans på åtminstone platsen närmast bakom topp 5.

Kvalet var rent generellt lite stökigt med två rödflaggor där Robert Kubica råkade ut för ett rejält motorras i början av Q1 och orsakade den ena rödflaggan medan Antonio Giovinazzi råkade ut för samma öde precis i slutet av Q1 vilket bl a ställde till det för de förare som väntat in i det sista med att åka ut, t ex Carlos Sainz. Det var också uppenbart att alla mot slutet av Q3 letade ”rätt” lucka ut på sin avgörande försök för att få lite hjälp av bilen framför. Svårt för alla att helt vara överens om hur utvarven skulle köras och det blev rena trafikstockningen som i sin tur påverkade hur väl man kunde förbereda däck för attackvarven. Jag tycker Charles Leclerc hade rätt inställning när han bara ville ut så snabbt som möjligt istället för att tajma in rätt lucka, även Lewis Hamilton var inne på samma linje.  Kan förstå främst Leclerc som hade så otroligt snabb bil ändå rakt fram, bättre då att försöka få göra att kvalförsök så ostört som möjligt.

Inför racet i morgon är såklart Ferrari favoriter i kraft av banposition och sin speed rakt fram. Inte lätt för Hamilton och Bottas att komma om i sektor två där de har sitt övertag. Mercedes får ställa hoppet till att man kan lyckas överlista Ferrari i samband med depåstoppet, Mercedes hade igår klart starkare racesimuleringar än Ferrari och blir det så att Leclerc eller Vettel måste in lite för tidigt för nya däck har Mercedes kanske en chans att göra en overcut, vilket kan funka om Ferrari kommer ut i trafik. Lyckas inte det så är det nog bara vädret som kan stöka till det, det talas om betydligt svalare väder i morgon (ca 15 grader) och eventuellt regn.

Orkar inte ens börja fundera på var alla som är drabbade av motorbestraffningar startar morgondagens race, listan nedan är förhoppningsvis nära sanningen men jag reserverar mig för vad mer som kan komma att påverka startgridden efter kvalet.

Resultat kval Belgiens GP (troligen rätt korrigerat baserat på nu kända bestraffningar)

1 Charles Leclerc Ferrari 1m42.519s -
2 Sebastian Vettel Ferrari 1m43.267s 0.748s
3 Lewis Hamilton Mercedes 1m43.282s 0.763s
4 Valtteri Bottas Mercedes 1m43.415s 0.896s
5 Max Verstappen Red Bull/Honda 1m43.690s 1.171s
6 Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 1m44.557s 2.038s
7 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 1m44.706s 2.187s
8 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1m45.086s 2.567s
9 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m44.797s 2.278s
10 Lando Norris McLaren/Renault 1m44.847s 2.328s
11 Daniel Ricciardo Renault 1m44.257s 1.738s
12 Nico Hulkenberg Renault 1m44.542s 2.023s
13 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari - -
14 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 1m46.435s 3.916s
15 George Russell Williams/Mercedes 1m47.548s 5.029s
16 Robert Kubica Williams/Mercedes - -
17 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 1m46.507s 3.988s
18 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 1m45.047s 2.528s
19 Alexander Albon Red Bull/Honda 1m45.799s 3.280s
20 Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda 1m46.518s 3.999s