Lando Norris klar för Mclaren 2019…

Det blir Lando Norris som gör Carlos Sainz sällskap i Mclaren nästa säsong

Det blir Lando Norris som gör Carlos Sainz sällskap i Mclaren nästa säsong

Det tog inte så lång tid för oss att få reda på vem som ersätter Stoffel Vandoorne i Mclaren. Kort efter beskedet att belgaren gjort sikt kom bekräftelsen på att det blir Lando Norris som tar över. Norris har kört FP1 för Mclaren de två senaste helgerna och kommer från teamets egen juniorsatsning. I inlägget innan så spekulerade jag i vem som skulle bli teamkamrat till Carlos Sainz nästa säsong och jag nämnde Norris men inte som huvudfavorit till platsen. 

Det är såklart kul för Lando Norris att få denna chans och det kanske ändå är logiskt att det blir en ”egen produkt” man väljer i slutänden och man får även säga att det är välförtjänt. Lando Norris ligger för närvarande tvåa i Formel 2, 22 poäng bakom George Russel, med goda chanser att ta hem titeln. Just denna helg var väl ingen av hans bättre där jag främst tyckte han saknade lite tuffhet i vissa av fighterna på banan. Norris har dock varit en stark poängplockare hela säsongen så här långt och även om han han bara har en seger i år så har han hela tiden fått med sig en bra poängskörd under helgerna hittills.

Dagen besked gör då att man nog får anta att Sergio Perez kör vidare för Force India ihop med Lance Stroll nästa säsong och för en sådan som Esteban Ocon ser det nu väldigt mörkt ut kring en fortsättning i Formel 1 om inte Toto Wolff lyckas få in honom i Williams. Ocons koppling till Mercedes har visat sig bli en komplicerande omständighet och under helgen har vi kunnat läsa att Wolff är missnöjd med hur svårt det är för honom att placera sina juniorer på gridden nästa säsong. Han har t o m börjat ifrågasätta värdet av att Mercedes har ett juniorprogram då inget team som inte kör Mercedes-motor verkar vilja ta i hans förare med tång. Det är ju inte heller bara Ocon som dras in i detta, även Formel 2-ledaren George Russel är kontrakterad av Mercedes och börjar blir redo för en uppflyttning. Jag har dock svårt att ha några sympatier för Wolffs synpunkter, alla vet spelets regler och ett grundproblem i Formel 1 just nu är att de stora teamen, Mercedes och Ferrari, har för stor kontroll över gridden och dess förare.