Sebastian Vettel i pole på hemmaplan…

Sebastian Vettel före Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen i kvalet till Tysklands GP

Sebastian Vettel före Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen i kvalet till Tysklands GP

Efter en regnig förmiddags blev det ett torrt kval inför Tysklands GP. Sebastian Vettel körde allra bäst och tog därmed sin 55:e pole i karriären, säkerligen en av de skönaste när det dessutom var inför den stora hemmapublik som tagit sig till Hockenheim.

Ferrari tog det lite lugnt genom både Q1 och Q2 för att ladda på allt som fanns lagom till Q3 och det är nog ingen tvekan längre om vilken motor som är den starkaste just nu. Ferrari hade 5 av 6 bilar i startfältet med deras motor vidare till Q3 och det säger egentligen allt.

Mercedes Valtteri Bottas var närmast bakom Vettel knappt före Kimi Räikkönen på tredje plats, Räikkönen hade nog fart för en start i första startled men blev lite vid ut ur kurva 12 på sitt första försök i Q3 och tog det sedan, enligt honom själv, lite försiktigare på sitt andra försök vilket sannolikt kostade någon tiondel för mycket.

Max Verstappen hade som väntat inte det som krävdes för att utmana längst fram men fick en gratischans till start i andra led när Lewis Hamilton fick problem med bilen i slutet av Q1. Hamilton och Bottas valde en lite annorlunda strategi för sin körning i första kvalrundan med väldigt många varv på samma set däck och på det avslutande försöket körde Hamilton av banan i kurva 1 och slog sönder någonting när han lite olyckligt träffade banmarkeringen väldigt hårt när han skulle upp på banan igen. Från depån såg man direkt att han tappade hydraltryck och ordern från depån var att stanna bilen direkt, Hamilton försökte dock ta sig tillbaka till depån men tvingades stanna bilen efter kurva 10 och därmed var det slutkört. Det blir preliminärt 14:e startposition i morgon under förutsättning att man inte behöver ta bilen ur parc ferme för att laga den.

Daniel Ricciardo körde bara Q1 då han har sin bestraffning för motorbyte och ändå startar sist. Hamilton och Ricciardos problem gör att vi nu har två väldigt snabba bilar med start långt ner i fältet och deras förväntade uppkörning genom fältet blir troligen sevärd.

Kevin Magnussen stod idag, förutom Vettel, för dagens insats när han kvalade in P5 knappt fyra tiondelar bakom Red Bulls Max Verstappen. En riktigt bra prestation som också understryker det jag skrev tidigare om effekten från Ferrarimotorn. Haas hade rent generellt ett bra kval med Romain Grosjean P6 som hade kunnat bli bättre än så om han inte gjort ett misstag i början av sitt sista försök.

Charles Leclerc fortsätter också att imponera med nytt avancemang till Q3 där det blev 9:e tid. Känns som att Leclerc får ut max av vad bilen klarar just nu och levererar helg efter helg mycket starka kvalprestationer. Marcus Ericsson tog sig vidare till Q2 men är fortfarande klart långsammare än sin teamkamrat och i Q2 syntes tydliga tecken på överkörning med en avåkning på det första försöket i andra kvalrundan som resultat. Marcus kunde ta sig till depån igen och fick en chans till men utan att lyckas speciellt bra med sitt andra försök heller efter lite småmissar här och där under varvet som räckte för 13:e tid. Marcus Ericsson hade nog med ett rent och snyggt varv i Q2 en halv sekund bättre tid i sig idag men det hade ändå inte räckt för att gå hela vägen till Q3. Det som dock inte saknades var viljan att åka fort och hittar Ericsson bara lite mer balans med vad han vill och vad som är möjligt kan det definitivt lossna inom kort. Bilens potential finns där det gäller bara att kunna utnyttja den också.

Avslutningsvis goda vitsord också till Sergei Sirotkin som kvalade in sin Williams på postionen före Ericsson (P12). Ett klart fall framåt får man säga och en start insats bakom ratten där den nya framvingen Williams tagit hit till Tyskland verkar vara ett steg i rätt riktning.

Resultat kval Tysklands GP (korrigerat med nu kända bestraffningar)

1 Sebastian Vettel Ferrari 1m11.212s -
2 Valtteri Bottas Mercedes 1m11.416s 0.204s
3 Kimi Raikkonen Ferrari 1m11.547s 0.335s
4 Max Verstappen Red Bull/Renault 1m11.822s 0.610s
5 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1m12.200s 0.988s
6 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m12.544s 1.332s
7 Nico Hulkenberg Renault 1m12.560s 1.348s
8 Carlos Sainz Renault 1m12.692s 1.480s
9 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 1m12.717s 1.505s
10 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m12.774s 1.562s
11 Fernando Alonso McLaren/Renault 1m13.657s 2.445s
12 Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 1m13.702s 2.490s
13 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m13.736s 2.524s
14 Lewis Hamilton Mercedes - -
15 Esteban Ocon Force India/Mercedes 1m13.720s 2.508s
16 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 1m13.749s 2.537s
17 Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 1m14.045s 2.833s
18 Lance Stroll Williams/Mercedes 1m14.206s 2.994s
19 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 1m14.401s 3.189s
20 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault