Valtteri Bottas första pole för säsongen…

Valtteri Bottas tog idag säsongens första pole position

Valtteri Bottas tog idag säsongens första pole position

Det blev Valtteri Bottas som drog det längsta strået i den tuffa kampen om pole position inför Österrikes GP. Bottas gjorde ett mycket bra kval och lyfte sig rejält när det som mest behövdes, inte minst genom ett otroligt stark sista försök där han slog Lewis Hamilton med 19 tusendelars marginal varav 14 av dem plockades i de två sista kurvorna.

Redan på förhand kändes det som att Mercedes var det starkaste teamet vilket också bekräftades under kvalet även om Sebastian Vettel fick till några bra varv både i Q2, där han var snabbast, och i Q3 men Bottas och Hamilton hade den lilla extra marginalen som krävdes, främst i den sista sektorn.

Red Bull hängde som väntat inte med på denna motorbana och det verkade dessutom vara lite tjurigt rent allmänt mellan förarna ut på de sista försöken där det var fråga om Max Verstappen skulle ge Ricciardo slipstream eller inte, därav att man körde som man gjorde där Max vägrade vara först på banan trots att det började bli ont om tid. Man har en policy där förarna varannan helg ska köra ut först och idag var det Ricciardos tur vilket han inte var nöjd med. Red Bulls teamchef sa efteråt att han var förvånad över hur något så enkelt kunde bli så komplicerat med tanke på hur reglerna är satta internt. Säger också en del om stämningen inom i teamet där Verstappen har sitt kontrakt klart och en stark position inom teamet men där Ricciardo fortfarande inte har skrivit på. Daniel har länge känt sig förfördelad och satte saker och ting på sin spets idag, återstår att se vad detta betyder för de fortsatta förhandlingarna även om det på slutet låtit som om Ricciardo är redo att skriva på för en förlängning med teamet, mest i brist på bättre alternativ.

Haas och framförallt Romain Grosjean gjorde ett fantastiskt kval idag där fransmannen drämde till med 6:e bästa tid, före Red Bulls Daniel Ricciardo, och imponerade stort med en bil som uppenbarligen är väldigt fin att köra på den här banan. Även Kevin Magnussen stod för en stark insats men fick idag se sig slagen av Grosjean med knappt två tiondelar och startar 8:a

Nämnas från toppförarna bör också att Sebastian Vettel riskerar en bestraffning för att ha hindrat Carlos Sainz i slutet på Q2 och själva situationen ser tämligen klar ur, Vettel var definitivt i vägen för Sainz och ska om reglerna tolkas bokstavligt ha en bestraffning. Det som eventuellt kan rädda Vettel är att båda gick vidare till Q3, situationen hade alltså ingen praktisk betydelse vilket kan göra att domarna hellre friar än fäller. Till saken hör att FIAi helgen flaggat för att dela ut straff för förseelser mer baserat på utgången av det som händer än själva incidenten som sådan och då kanske Vettel alltså klarar sig. I skrivande stund har inget besked kommit kring en eventuellt bestraffning för Sebastian Vettel.

Längre bak kan vi återigen konstatera att Marcus Ericsson inte får till sina kvalvarv. Idag blev det 20:e tid och därmed start längst bak vilket var sämsta tänkbara med tanke på det arbete som pågått med att förbättra känsla i bilen för Ericsson i främst kvaltrim. Kan tänkas att allt nu satt sig i huvudet mer än att det saknas körförmåga och det kan bli en knepig situation att ta sig ur. Det var överlag en tuff dag för Sauber som också drabbas av ett växellådshaveri på Leclercs bil som därmed flyttas ner fem platser och startar P18. Chansen till nya poäng för Sauber är därmed liten i morgondagens race vilket är ett bakslag såklart.

Resultat kval Österrikes GP (korrigerat med kända bestraffningar)

1 Valtteri Bottas Mercedes 1m03.130s -
2 Lewis Hamilton Mercedes 1m03.149s 0.019s
3 Sebastian Vettel Ferrari 1m03.464s 0.334s
4 Kimi Raikkonen Ferrari 1m03.660s 0.530s
5 Max Verstappen Red Bull/Renault 1m03.840s 0.710s
6 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m03.892s 0.762s
7 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m03.996s 0.866s
8 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1m04.051s 0.921s
9 Carlos Sainz Renault 1m04.725s 1.595s
10 Nico Hulkenberg Renault 1m05.019s 1.889s
11 Esteban Ocon Force India/Mercedes 1m04.845s -
12 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 1m04.874s -
13 Fernando Alonso McLaren/Renault 1m05.058s -
14 Lance Stroll Williams/Mercedes 1m05.286s -
15 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 1m05.271s -
16 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m05.279s -
17 Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 1m05.322s -
18 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 1m04.979s -
19 Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 1m05.366s -
20 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m05.479s