Fred Vasseur – ledaren som kan ta Sauber uppåt?

Fred Vasseur - en stark ledare som få ordning på Sauber

Fred Vasseur – en stark ledare som ska få ordning på Sauber

2018 blir Fred Vasseurs första hela säsong som teamchef för Sauber. Efter att ha tillträtt den 17 Juli 2017 har det mesta handlat om att sätta sig in i hur det nya teamet fungerar och snabbt få till en åtgärdsplan för hur Sauber så raskt som möjligt ska kunna ta sig från jumboplatsen i mästerskapet.

Jag har träffat och pratat med Vasseur ett antal gånger sedan han blev chef för Sauber och intrycken är bara goda. Det är så tydligt hur inriktad på racing han är mot sin företrädare Monisha Kaltenborn och hur han dessutom vet vad som krävs för att nå resultat. Det är bl a intressant att läsa i en artikel på autosport.com idag om hur han enbart en timme in i sitt nya jobb började med att styra av dealen med Honda och direkt starta förhandlingar med Ferrari om en fortsättning med dem istället. Att detta lyckades känner vi till och vi vet också att Ferrari laddar på lite extra genom att använda Sauber för att marknadsföra Alfa Romeo från 2018 och framåt.

Självklart är inte allt detta enbart Fred Vasseurs verk, dessa saker kräver att fler människor, längre upp i organisationen, också jobbar stenhårt för detta men helt klart var det högsta fart som gällde för Vasseur när han väl bestämt sig för att ta jobbet.

Vasseur säger också till Autosport att han inte vill bli något B-team till Ferrari, att det är viktigt att Sauber behåller sitt oberoende så mycket det bara går. Fred hänvisar bl a till motordealen med Honda där han snabbt insåg svårigheterna med att t ex få en växellåda till bilen för 2018 då man inte har någon sådan tillverkning ”in house” och det var Mclaren som skulle bygga denna låda samtidigt som de själva ville ur avtalet med Honda. Det förstår alla vilka problem detta hade inneburit och en viktig anledning till att Hondadealen föll igenom. Vasseur vill i mesta möjliga mån att Sauber odlar vidare på den ”know how” som finns i teamet men även rekryterar in ännu mer personal för att behålla sitt oberoende mot övriga team i Formel 1. Allt detta tyder på att Fred Vasseur fått tydliga signaler från ägarna om vilken riktning dessa vill att teamet tar och även fått de resurser som behövs.

En annan sak som Vasseur är noga med att påpeka är att uppbyggnaden av Sauber inte är något som sker över en natt, mer över en 3-5 årsperiod där man stegvis ska försöka bli ett av de team som ligger närmast bakom de stora drakarna, hur många de nu blir i framtiden. Det är trots allt ingen tvekan om att privatteamen, med nuvarande regler och budgetar, aldrig kommer kunna utmana fabriksteamen på fullt allvar. Där får man nog ställa hoppet till Liberty och deras försök att jämna ut startfältet ekonomiskt. Även på detta område är Vasseur tydlig och menar att det budgettak som det pratas om inte alls behöver vara rätt väg att gå då det är oerhört svårt att kontrollera. Istället vill Fred Vassuer att man ska skapa ett regelverk som tar bort incitamentet för fabriksteamen att spendera de riktigt stora summorna med pengar.

På det hela taget är Fred Vassuer en person man får stort förtroende för och som jag tror kan göra många bra saker med Sauber, både på kort och lång sikt. Jag tror han är den starke ledare som kan ta Sauber uppåt igen!