Robert Kubica allt närmare en comeback med Williams…

Kommer en körning för Williams  för Robert Kubica allt närmare?

Kommer en körning för Williams för Robert Kubica allt närmare?

Man vet inte riktigt vad man ska tro men Robert Kubica verkar komma allt närmare en comeback i Formel 1, denna gång med Williams. Många trodde, inte minst jag, att comebacken skulle bli med Renault men efter ganska grundliga tester på banan av polacken valde Renault ändå att avstå.

Skälet till ev tvekan är givetvis vilka fysiska hinder som Robert Kubica har och vilken påverkan det får för hans möjligheter att köra fullt ut. Ingenting har läckt ut som jag hört om att det skulle vara stora problem för honom att köra även om bilen, främst ratten, behöver anpassas efter hans behov med en närmast obrukbar högerhand.

Williams, som fortfarande inte bestämt sig för vem som blir parhäst åt Lance Stroll nästa säsong, körde en test med Kubica igår på Silverstone en test som kort och gott beskrevs som positiv. Ytterligare en ska göras nästa vecka på Hungaroring och efter det vet väl teamet lite mer och har en bättre grund att stå på för sitt beslut kring förare bredvid Stroll. Idag på morgonen läste jag även lite twitterskvaller som sa att Kubica har ”significant backing from a polish oil comapany + Supermarket chain” vilket naturligtvis skickar Paul Di Resta, den andra kandidaten Williams vill testa innan beslut, rätt långt ner på listan. Kan inte tänka mig att han har några större sponsorer/finansiärer med sig och bör därför ha små chanser till en comeback i F1. Marcus Ericsson har, som jag skrivit förr, varit med i diskussionen men troligen fallit bort. För Ericssons del blir det några veckor av väntan nu tills Frederic Vasseur har bestämt sig för hur uppställningen hos Sauber ska se ut 2018.

Brendon Hartley, här med undertecknad på Le Mans i somras, kan vara aktuell för inhopp i Toro Rosso i USA

Brendon Hartley, här med undertecknad på Le Mans i somras, kan vara aktuell för inhopp i Toro Rosso i USA

Angående förare så dök ett bra namn upp för körningen hos Toro Rosso i USA nämligen Brendon Hartley. Just nu är han i Japan för WEC-racet på Fuji för Porsche men är sedan lång tid en del av Red Bull-familjen och absolut tillräckligt erfaren för att klara av uppgiften att köra F1. Brendon Hartley har varit test och reservförare för Red Bull/Toro Rosso i två säsonger och även varit testförare för Mercedes säsongen 2013, då handlade det främst om simulatorkörning något han sades vara extremt bra på och fick mycket beröm för.

Hartley kommer från samma generation som t ex Marcus Ericsson och Daniel Ricciardo och spåddes en lysande framtid men någonstans på vägen blev nålsögat mot Formel 1 för tight och det blev istället en mycket framgångsrik karriär i sportvagn tillsammans med Porsche. När det gäller större Formel-bil så kördes merparten av karriären under F1 i Renault World Series där Red Bull valde placera sina juniorer men även sporadiska inhopp i GP2 under 2010-2012.

Måste säga att jag blev glatt överraskad över att Hartleys namn dök upp, en synnerligen trevlig och snabb förare som jag är mycket intresserad av att se i F1. Skulle han får chansen i USA blir det naturligtvis ingen lätt uppgift och att ha några större krav på placering och prestation går inte att ha men det skulle vara ett bra tillfälle Red Bull att se vad han går för. Med Porsches uttåg ur WEC med sin LMP1-bil ser framtiden lite oviss ut för Brendon Hartley, han kan nu bli den förare som Red Bull söker till Toro Rosso även för nästa säsong. Hartley har annars börjat titta över Atlanten för en styrning i Indycar nästa säsong men får kanske lägga de planerna på is om han får chansen i Austin och gör ett lyckat inhopp.