Lewis Hamilton har övertaget…

Lewis Hamilton tog igår karriärens 69:e pole i karriären

Lewis Hamilton tog igår karriärens 69:e pole i karriären

Lite sent kommer här lite reflektioner på gårdagens kval. Det blev som bekant en lite annorlunda kvallördag med det myckna regnet som störde aktiviteterna men när det hela kom igång så var Lewis Hamilton den som bemästrade de svåra förhållandena bäst och tog karriärens 69:e pole position. Nu är Hamilton i ensam ledning i statistiken över bärgade pole i karriären, en före Michael Schumacher, f ö hans 6:e på denna bana och den fjärde i rad denna säsong.

Det är ingen tvekan om att Lewis Hamilton är i storform just nu och har inte bara ett övertag på Ferrari utan också på Valtteri Bottas som får allt svårare att hänga med sin teamkamrat. Känns som om bilens utveckling gått mer åt det håll Hamilton vill och det speglar av sig rätt tydligt på varvtiderna.

Ferrari hade ett tufft kval på den blöta banan, gissar att bilens inställningar för torrt väder, som vi har idag, inte alls passade förutsättningarna under gårdagen och det syntes också väldigt tydligt på varvtiderna. Självklart hade alla bilarna inställda för vädret idag men det var uppenbart att Hamilton ochMercedes hade ett lite bredare förutser för när bilen fungerade och därav avståndet ner till de röda.

Jag tror Ferrari får tufft att klara något annat än 3:e och 4:e plats idag då jag tar närmast för givet att att Hamilton kommer att ”rinna iväg” och där Bottas tämligen snabbt tar sig förbi Stroll och Ocon medan Ferrari, i kraft av en snabbare bil än Force India och Williams, tar platserna närmast bakom.

I övrigt är det tämligen öppet där nyss nämnda Stroll och Ocon har bra chanser till ett bra resultat. Båda presterade på väldigt hög nivå i gårdagens kval och belönades för detta med bra startpositioner. Framförallt Stroll ska lyftas fram då han var klart snabbare än Massa, som iofs aldrig trivs när det regnar, och sa efteråt att han bara bestämt sig för att åka ut och ”ha kul”. Den  taktiken fungerade väldigt bra och han blir nu den yngste i historien att starta från första startled. Esteban Ocon visade också att förra helgens frustration var borta med inspirerande körning där han för blott tredje gången denna säsong kvalade ut Sergio Perez.

Dagens startuppställning är i övrigt väldigt präglad av bestraffningar med inte mindre än sex bilar som flyttats ner för diverse motoruppdateringar på sina bilar. Värst drabbad är Fernando Alonso som med 35 platser ner startar P19 med enbart Romain Grosjean bakom sig. Fransmannen gjorde aldrig någon tid inom 107 procent igår men får som väntat dispens att starta men då längst bak. Max Verstappen, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz, Jolyon Palmer och Nico Hülkenberg är de övrgia som flyttats ner vilket gör att Marcus Ericsson startar P12 med Pascal Wehrlein P13. Nu lär det tyvärr inte dröja många varv innan man ändå är längst bak då bilen helt enkelt är för långsam.

Tycker ändå att Marcus Ericsson gjorde en godkänd insats i kvalet där Sauberbilen är svårkörd som den är i torrt och det blir inte enklare i blött och det enda han kan göra är att försöka slå sin teamkamrat vilket han också lyckades med. Ställningen är nu 7-4 till Wehrlein i kval och detta var första gången denna säsong som Marcus slagit Pascal i två raka kval, klassisk ”Marcus höst” på gång kanske.

Från de bakre regionerna kan vi nog förvänta oss en rätt bra uppkörning från de båda Red Bull-förarna idag. Både Max Verstappen och Daniel Ricciardo gjorde bra kval men har med sina motorbestraffningar en tuff uppgift framför sig i racet men bör ändå ha bra chans att ta sig upp till en topp 6 placering i mål.

Personligen kan jag också se tillbaka på gårdagen som en av de ovanligare med väldigt lite körning men mycket sändningstid, det blev upp mot 6 timmar live igår och rätt trötta stämband igår kväll. Idag känns det bättre, solen skiner och jag ser fram mot ett bra race.

Dagens startgrid

Dagens startgrid