Äntligen!

Felix Rosenqvist mot den församlade simracingeliten i Las Vegas

Felix Rosenqvist mot den församlade simracingeliten i Las Vegas

Idag nås vi av beskedet att Formel 1 får sin egen simracingserie. F1 E-sportseries ska dra igång under hösten efter att det nya F12017-spelet lanseras den 25 augusti. Därefter kommer kommer man att köra ett kval där 40 semifinalister ska plockas fram för att så småningom bli 20 finalister som gör upp om VM-titeln i samband med finalhelgen i Abu Dhabi. F1 esport series görs i samarbete mellan Formel 1, spelutvecklaren codemasters och esportspecialisten Gfinity.

Det enda man kan säga om detta är – Äntligen!

Jag skrev ett inlägg om detta för åtminstone två år sedan med en idé om hur man skulle kunna aktivera yngre (och äldre) fans med simracing och hur man skulle kunna ha ett parallellt mästerskap som kördes under respektive tävlingshelg. Det som nu drar igång är en variant av detta och naturligtvis helt rätt när det gäller en ny typ av interaktion med fansen. Frågan är väl bara varför det dröjt så länge och svaret är trots allt ganska enkelt – Bernie Ecclestone. Jag misstänker att spelutvecklare under tämligen lång tid försökt få till detta men har stött på patrull när man sökt samarbete med Formel 1 och sportens kommersiella rättighetsinnehavare FOM med Bernie Ecclestone i spetsen. Mycket medveten om hur Bernie agerat tidigare med liknande saker när han satt vid rodret har säkerligen de ekonomiska kraven från F1 för att vara med varit alltför tunga och därför har det stannat vid att spelutvecklarna gjort det man är bäst på, utvecklat spel.

Ska bli spännande och följa utvecklingen av detta, hur man lägger upp kvalförfarandet och vilket mottagande initiativet får från de som tävlar i simracing sedan tidigare. Om det görs på rätt sätt kan det bli hur stort som helst, se bara på eventet som Formula E höll i Las Vegas med en miljon dollar i en prispott där jag vill minnas att vår ”alltiallo” inom racing, Felix Rosenqvist var, väldigt lyckosam.

Här kan du läsa mer om det kommande F1 esport series