Ska Sebastian Vettel bestraffas ytterligare?

Borta är troligen den goda  relation mellan Sebastian Vettel och Lewis Hamilton  som funnits tidigare under säsongen.

Borta är troligen den goda relation mellan Sebastian Vettel och Lewis Hamilton som funnits tidigare under säsongen.

Många har åsikterna varit om det som hände i söndags på det 19:e varvet när Sebastian Vettel, bakom säkerhetsbilen, upplevde att han blev ”bromstestad” av Lewis Hamilton och i vredesmod över detta körde upp jämsides med Lewis och körde på hans bil med avsikt. För tilltaget fick den tyske fyrfaldige världsmästaren ett 10 sekunders stop and go-straff och chansen till seger var därmed borta.

Vad jag tycker om det hela redogjorde jag för i förra inlägget och står fast vid att jag tycker Vettel kom lindrigt undan för något som inte är accepterat någonstans, vare inom bilsport eller utanför, och Sebastian bör vara ödmjuk inför det faktum att han trots allt som hände lyckades dra ifrån lite i VM. Nu är det dock så att Sebastian Vettel kanske inte är ”off the hook” riktigt ännu, igår meddelade nämligen FIA att man tänker undersöka händelsen noggrannare för att se om ytterligare påföljd krävs.

”Following the recent incident at the Azerbaijan Grand Prix in which car #5 (Sebastian Vettel) was involved in a collision with car #44 (Lewis Hamilton), on Monday July 3 the FIA will further examine the causes of the incident in order to evaluate whether further action is necessary.

”A statement regarding the outcome of this process will be made available before the upcoming Austrian Grand Prix.”

Risken finns alltså att det blir allvarligare konsekvenser än de 30 sekunder som straffet i söndags i praktiken innebar för Vettel och jag gissar att han, efter några dagars eftertanke, bannar sig själv över att han tappade kontrollen på det sätt som skedde.

Personligen kan jag tycka att att tappa just kontrollen på detta sätt är allvarligast av allt, att ha så dåligt omdöme är inte ok och det är nog också detta som gör att FIA vill titta närmare på saken. Självklart är Sebastian Vettel mänsklig när han reagerar och givetvis också medveten om att det han gjorde inte var ”farligt” då det skedde i låg fart men det fråntar honom inte ansvaret för handlingen som nu kan stå honom dyrt i mästerskapet, kanske även när det gäller hans anseende totalt sett.

Det som även kan ligga Sebastian Vettel i fatet denna gång är händelsen i Mexiko förra året där han ungefär på samma sätt fick ett utbrott, denna gång mot FIA och Charlie Whiting, och reagerade därefter med diverse svordomar på radion för alla att höra. Den gången klarade hans sig undan efter en tydlig ursäkt men fick samtidigt veta att om något liknande händer igen så kommer man inte att vara lika generösa. Just denna gång handlar det inte om fult språk mot FIA och dess representanter men fortfarande är det en allvarlig förseelse och det faktum att Vettel inte riktigt accepterat varför han fick en bestraffning i söndags är inte heller någon förmildrande omständighet.

Nu finns det dem som tycker att detta inte var så farligt och att det blivit kraftigt uppförstorat av media, främst brittisk, och visst är det ett tacksamt ämne att grotta ner sig i. Det är inte utan att det är lite spännande när det hettar till lite extra på banan och vi får klassisk rivalitet mellan två förare från två olika team, det har t ex pratats om att handskarna är kastade osv och så kan det givetvis vara. Redan innan loppet i söndags gick snacket om att Ferrari använde sig av något finurligt system med en extra oljetank som man använder för att bränna olja som bränsle i motorn, något som FIA vill försöka få stopp på och också gått ut och sagt att man inte tillåter. Ett sådant meddelande till teamen kommer sällan utan att någon gjort FIA medvetna om att det finns något att undersöka. Om det var Mercedes som ”skvallrade” för FIA om att en någon bränner olja i motorn eller inte är inget de medger medan Ferrari å sin sida menar att man inte gör något olagligt och inte heller behövt ändra något efter FIA:s senaste uttalande. Kan bli en spännande fortsättning på något som nu på allvar visar att kampen om VM-titlarna är på väg in i en ny fas.