Lewis Hamilton utklassade motståndet i Baku…

Lewis Hamilton mycket nöjd efter att ha tagit pole position inför Azerbaijans GP

Lewis Hamilton mycket nöjd efter att ha tagit pole position inför Azerbaijans GP

Lewis Hamilton visade verkligen mästarklass när han idag tog sin 66.e pole i karriären, nu bara två bakom Michael Schumachers rekord på 68 och ensam tvåa i den tabellen före Ayrton Senna. Efter en fredag som såg allt annat än stabil ut för Lewis så vände han verkligen på steken idag med ett magiskt varv i slutet av Q3 i ett knepigt läge med bara drygt 3.30 kvar på klockan efter rödflaggen orsakad av Daniel Ricciardo.

Hela helgen har alla förarna klagat på hur svårt det varit att få igång däcken och det har i de flesta fall krävts mer än ett uppvärmningsvarv för få in däcken i arbetsfönstret och därför var det stor osäkerhet om det enda varvet man skulle mot slutet av Q3 skulle bli tillräckligt snabbt vilket också Hamilton själv medgav efteråt. Men väl på banan visade han att det inte alls var omöjligt att få till ett bra kvalvarv på ett ”konventionellt sätt”, ett uppvärmningsvarv och sedan full push och när han passerade mållinjen gjorde han det på en tid 4 tiondelar snabbare än närmaste bil bakom, Valtteri Bottas, och dryga sekunden före första Ferrari, total utklassning!

Red Bull hade en riktigt stark fredag men lyckades inte riktigt få med sig den fina formen till idag eller ska vi säga att det var de övriga i toppen som höjde sig, jag tror på det sistnämnda där framförallt Mercedes nog höll igen lite under fredagen. Max Verstappen hade femte tid medan Daniel Ricciardo gjorde ett misstag på sitt för dagen sista försök och slog i muren med rödflagg som följd och startar P10 i morgon.

Kvalets överraskning var annars Lance Stroll som med förnyat självförtroende efter VM-poängen på hemmaplan senast kört felfritt såhär långt. Stroll var 6:a på FP3 och i kvalet fortsatte han göra konkurrenskraftiga tider vilket räckte för P8 i Q3, f ö karriärens första framträdande i den sista kvalrundan. Som grädde på moset slog Stroll dessutom Felipe Massa och om han höjt så här mycket efter racet i Kanada så undrar man vad som ska komma efter dagens resultat. Visst, det ska köras race också men som han presterat hittills i helgen så tror jag på nya VM-poäng för Kanadensaren här i Baku.

Marcus Ericsson hade en tuff eftermiddag och underpresterade i jämförelse med Pascal Wehrlein som lite överraskande tog sig vidare till Q2. Planen innan kvalet var att tanka upp båda bilarna och stanna ute i Q1 på samma set däck genom hela första kalrundan där tanken var att däcken mot slutet skulle var i tillräckligt god kondition för en bra tid. Wehrlein höll sig till den planen och gjorde ett mycket bra jobb med sina varv som bara blev bättre och bättre medan Marcus, med drygt 6 minuter kvar, kallades in i depå för ett ytterligare set däck vilket inte alls räckte till. Marcus slog nu bara Stoffel Vandoorne och måste nu lyfta sig ordentligt på lördagarna om han inte ska förlora den viktiga interna kvalstatistiken. Av någon anledning verkar Marcus körstil vara för snäll mot däcken just i kval, speciellt på den här typen av banor där det för alla är extremt svårt att få igång däcken. I racen däremot är han ofta lika snabb eller snabbare än Wehrlein, kvalen är dock extremt viktiga för ett så bra utgångsläge som möjligt på söndagarna och där måste det till en höjning helt enkelt.

Resultat Kval Azerbaijans GP (korrigerad efter just nu kända bestraffningar)

1 Lewis Hamilton Mercedes 1m40.593s -
2 Valtteri Bottas Mercedes 1m41.027s 0.434s
3 Kimi Raikkonen Ferrari 1m41.693s 1.100s
4 Sebastian Vettel Ferrari 1m41.841s 1.248s
5 Max Verstappen Red Bull/Renault 1m41.879s 1.286s
6 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m42.111s 1.518s
7 Esteban Ocon Force India/Mercedes 1m42.186s 1.593s
8 Lance Stroll Williams/Mercedes 1m42.753s 2.160s
9 Felipe Massa Williams/Mercedes 1m42.798s 2.205s
10 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m43.414s 2.821s
11 Daniil Kvyat Toro Rosso/Renault 1m43.186s -
12 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1m43.796s -
13 Nico Hulkenberg Renault 1m44.267s -
14 Pascal Wehrlein Sauber/Ferrari 1m44.603s -
15 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 1m43.347s -
16 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m44.468s -
17 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m44.795s -
18 Fernando Alonso McLaren/Honda 1m44.334s -
19 Stoffel Vandoorne McLaren/Honda 1m45.030s -
20 Jolyon Palmer Renault