Raceweek!

Albert Park med downtown Melbourne i bakgrunden

Albert Park med downtown Melbourne i bakgrunden

För första gången på sexton veckor kan vi återigen konstatera att det är dags för race. För egen del spenderas den i Stockholm precis som hela tävlingshelgen men Viasat har ändå har full styrka på plats med Frida Nordstrand, Eje Elgh och Magnus Andersson.

Får ofta frågor hur många lopp som jag faktiskt gör på plats och det varierar lite från år till år men de senaste säsongerna har det blivit relativt många. 2016 kommenterade jag hela 18 av 21 lopp onsite och i år blir det 14.

Om jag inte är på plats utan sitter i en studio i Stockholm så blir det av naturliga skäl en lite annan grej än om vi sitter på samma ställe. I Australien sitter t ex Eje 10 tidzoner bort och det kan många gånger göra att det blir lite extra fördröjning på både ljud och bild vilket gör jobbet lite mer utmanande, nu har vi ändå rätt mycket erfarenhet att denna sett up genom åren men det är ändå lite inkörning som krävs innan man är helt bekväm. Jag hoppas det inte märks alltför mycket i sändning, ambitionen är att det inte ska märkas alls men det där samtidigt inget vi hymlar om, att den ena av oss sitter i hemmastudion.

Det är några år sedan jag hängde med till Australien, tror det var 2008 senast och som jag minns det är det ett fantastiskt ställe med härlig stämning runt banan, mängder av aktiviteter hela tiden. Jag tror inte det körs fler supportrace någon annanstans i världen än i Albert Park, sedan har vi de klassiska jämförelserna mellan F1-bil, V8 Supercar och en vanlig bil (den ovan är från 2014) där man sprider ut starttiden för dem för att de ska gå i mål ungefär samtidigt, detta med avsikt för att det ska bli så åskådligt som möjligt hur snabb en Formel 1-bil är mot andra typer av bilar. Gillar verkligen Melbourne, bara synd det är så fruktansvärt långt att åka för att komma dit, både för oss journalister men även för publiken i Europa, tufft att göra under fyrdagarstripp.

Ni är väl för övrigt med och röstar på vem/vilka som blir världsmästare i år, både förar- och konstruktörsomröstning ligger uppe på bloggen. Alltid lika kul och se hur man trodde det skulle bli innan säsongen startade och vad utfallet sen blev.