Mercedes har fler hål att fylla?

Paddy Lowe

Paddy Lowe tittar åt ett annat håll än Mercedes bas i Brackley

Det har gått två hela veckor nu sedan säsongen tog slut och man inbillar sig att det skulle bli lugnt ett tag för team och förare. Istället är det febril aktivitet med merparten av förarnas manager i full färd med att presentera just deras förare som den bäste att ersätta Nico Rosberg.

De senaste dagarna har ett annat rykte dykt upp som gör att Mercedes kanske inte bara behöver fylla luckan efter Nico Rosberg, teamets technical director Paddy Lowe verkar också vara på väg bort. Att Nico Rosberg blir svår att ersätta såsom läget är just nu med tillgängliga förare är ingen hemlighet och att då samtidigt bli tvungen att hantera en förhandling med en av Mercedes viktigaste personer när det gäller bilen och dess prestanda på banan gör situationen än tuffare för Toto Wolff och co.

När det gäller Rosbergs ersättare pekar mer och mer mot Valtteri Bottas, men det förutsätter fortfarande att Mercedes är beredda att punga ut med en större summa pengar. Valtteri Bottas är just  nu oerhört viktig för Williams med blott 18-årige Lance Stroll i den andra bilen, kravet på en erfaren förare bredvid är extremt stort och problemet är nog inte att få betalt av Mercedes utan snarare att hitta en ersättare till Bottas om en övergång skulle bli av.

Valtteri Bottas tillsammans med Nico och Lewis på pallen i Tyskland 2014. Nu ryktas vara på väg att ersätta Rosberg i Mercedes

Valtteri Bottas tillsammans med Nico och Lewis på pallen i Tyskland 2014. Nu ryktas han vara på väg att ersätta Rosberg i Mercedes

I främst brittisk media framhålls Valtteri Bottas som den mest troliga ersättaren till Nico Rosberg och i samma mediala kanaler framförs nu Carlos Sainz som ersättare till Bottas i Williams. Säkert en alldeles utmärkt lösning men hur ska Williams lyckas med det som Renault misslyckades med? För det första tror jag Renault har mer ekonomiska muskler att komma med och även om Mercedes betalar dyrt för Bottas tror jag inte att man gör det med samma summa som Renault kunde lägga upp för Sainz (och misslyckades med att värva honom med), jag får helt enkelt inte ihop det. Återigen handlar det om vilka förare i övrigt som är tillgängliga men skulle Williams släppa Bottas hamnar man helt klart i en mycket svår situation då chansningen med att satsa på Stroll som sagt behöver en stabil och erfaren förare i den andra bilen.

Om vi då tittar lite på detta med Paddy Lowe så ryktas han vara på väg till just Williams och min första tanke när jag såg detta var; Oj, hur ska det då gå med Botttas till Mercedes, knappast en underlättande omständighet att Paddy Lowe värvas av Williams samtidigt som Mercedes försöker sno deras bästa förare. Några föreslog att ett rakt byte skulle kunna vara aktuellt och att samtliga skulle vara nöjda med det, jag är inte lika säker på en sådan lösning. Efter att ha hört mig för lite så har jag fått reda på att Paddy Lowe har extremt höga krav på sin nästa arbetsgivare, det är ingen hemlighet att han vill försöka göra en ”Ross Brawn” och mer eller mindre ingå i teamledningen på allvar (kanske t  o m i form av delägarskap). Efter vad jag också förstått har Lowes eventuella flytt från Mercedes inget med det som händer på förarmarknaden att göra, Rosbergs pensionering är alldeles för färsk för att ha något samband.

Toto Wolff har en tuff tid just nu med flera viktiga anställningar att reda ut

Toto Wolff har en tuff tid just nu med flera viktiga anställningar att reda ut

Det som kan göra att Mercedes ändå väljer att inte matcha ett eventuellt bud från någon konkurrent på Paddy Lowe är att Ferraris förre technical director James Allison ryktas vara på väg. En på pappret fullgod ersättare men troligen finns ändå viss oro över att mista Lowe i detta läge med ett nytt reglemente på väg att sjösättas till nästa säsong och som kräver fingertoppskänsla med förväntat brant utvecklingskurva på bilarna under 2017.

Mercedes har vunnit allt de tre senaste säsongerna och skördat enorma framgångar, men det verkar nu bli till ett högt pris och som alla vet varar inget för evigt. Även om det går bra så blir det ändå uppenbart turbulens i organisationen och det är inte lätt att hela tiden göra alla nöjda och glada. Det ska bli väldigt spännande och se vad det som händer just nu får för påverkan på teamet som helhet, stor press på Toto Wolff som ledare just nu. Wolff som, enligt uppgift, haft ett väldigt bra möte med Lewis Hamilton där båda verkar ha rensat luften efter ett i många fall stökigt år internt.