Kan bli en spännande silly season i år…

Årets föraruppställning, hur många finns kvar 2017?

Årets föraruppställning, hur många finns kvar 2017?

Med många kontrakt på väg att rinna ut kan årets ”silly season” bli något alldeles extra. Utgående kontrakt för Kimi Räikkönen och Jenson Button gör att det eventuellt finns platser lediga i två av toppteamen, om vi nu kan räkna Mclaren som ett toppteam, i min värld är man fortfarande ett resursstarkt toppteam även om man haft lite svårt sedan man blev tvungen att ersätta sin långvariga motorpartner Mercedes efter 2014.

Får Fernando Alonso sällskap av Jenson Button även nästa säsong?

Får Fernando Alonso sällskap av Jenson Button även nästa säsong?

Jenson Button var på vippen att lägga hjälmen på hyllan redan inför årets säsong, satt själv och väntade på att göra en intervju med 2009-års världsmästare i Japan förra året och hoppas då att vi skulle få besked om framtiden där rykten var starka att han verkligen övervägde att lägga av. Jag fick inget besked just då men senare stod det klart att Jenson förlängde ytterligare ett år med Mclaren. Samma spekulationer lär komma i år även om Buttons namn tidigt figurerat när det gäller Williams förare nästa säsong. Att Williams skulle bli adress för Jenson Button 2017 är ett riktigt långskott i min bok då det först och främst skulle innebära en rejäl lönesänkning, även om Williams börjar få svarta siffror i sin balansräkning är man inte kända för att betala sina förare speciellt höga löner. Vad som också talar mot en flytt för Button till Williams är att han då skulle ersätta Felipe Massa och teamet då även behöva ersätta Petrobras som inkomstkälla (apropå pay driverdiskussionen) och någon sådan partner lär inte hänga med i Buttonpaketet. Min gissning är därmed att Jenson Button tackar för sig efter denna säsong och tar något år i sportvagn innan han lägger av helt och ansluter till SKY eller Channel 4:s expertpaneler i TV, kan tänkas att han gör som Webber och kombinerar sportvagn med TV-jobb. Ersättare till Jenson Button i Mclaren är självklart Stoffel Vandoorne.

Kimi Räikkönens kontrakt går ut efter denna säsong..

Kimi Räikkönens kontrakt går ut efter denna säsong..

När det gäller Kimi Räikkönen så har jag länge trott att denna säsong blir hans sista, något annat team är inte aktuellt om Ferrari väljer att inte förlänga, det var han väldigt tydlig med i intervjun jag gjorde i Monaco. Faktum är dock att jag svängt lite där, eller att marknaden svängt en aning. Längst upp på Ferraris önskelista står i min värld Nico Rosberg och Daniel Ricciardo, inte nödvändigtvis i den ordningen men båda är troligen aktuella. Red Bulls teamchef Christian Horner hävdar dock att Ricciardo har kontrakt med Red Bull för 2017, ett prestationsbaserat sådant som både förare och team måste leva upp till för att det ska gälla för nästa säsong.

Däremot tror jag Valtteri Bottas svalnat lite som ersättare till Räikkönen, för ganska precis ett år sedan så rapporterade Italiensk media att Bottas hade köpts ur sitt kontrakt med Williams för att ersätta Räikkönen redan denna säsong, något som vi nu vet inte stämde och jag känner inte att han är närmare inför 2017. Detta beror givetvis på att kontraktsituationen för andra förare på gridden ser annorlunda ut inför 2017 än vad den gjorde inför 2016 med fler och bättre alternativ på bordet för Ferrari.

Att min magkänsla (vad den nu är värd) säger att Kimi kör ett år till beror på att det inte är några enkla affärer att få till om teamet från Maranello ska kunna värva antingen Nico Rosberg eller Daniel Ricciardo och får man ingen av dem så tror jag Ferrari väljer att behålla Räikkönen då man vet vad man har men inte riktigt vet vad man får om man t ex skulle ta in Valtteri Bottas eller Romain Grosjean. Önskelistan bakom de riktig stora namnen tror jag inte är speciellt lång.

Ska Carlos Sainz ersätta Kimi Räikkönen  i Ferrari nästa säsong

Ska Carlos Sainz ersätta Kimi Räikkönen i Ferrari nästa säsong

Det finns dock en outsider som ersättare till Kimi Räikkönen som nämnts lite sådär försiktigt och det är Carlos Sainz. Sainz gör sin andra säsong i Toro Rosso och vi vet ju alla hur det brukar vara hos Red Bull när man inte är aktuell för uppflyttning till huvudteamet. Detta är givetvis Carlos Sainz också medveten om och faktum är att han i mina ögon skulle vara ett spännande komplement till Sebastian Vettel hos Ferrari. Sainz kan dock bli kvar i Red Bull-lägret om Ricciardo väljer att flytta på sig men kan även vara aktuell för ett tredje år i Toro Rosso då Kvyat ser ut att få flytta på sig för någon ny RB-junior (Pierre Gasly) och jag ser idag inte att Red Bull har två nya juniorer redo för Formel 1, knappt en.

Självklart var Max Verstappen aktuell och var nog det största hotet mot en fortsatt karriär för Kimi Räikkönen, men Max är som bekant redan tingad för flera år framöver.

Kontrakten går även ut för flera andra förare, däribland Marcus Ericsson och det pågår givetvis diskussioner hela tiden med potentiella team men några regelrätta förhandlingar med någon part är för tidigt att tala om, mer samtal av lobbykaraktär. Tror sådana samtal pågår för samtliga förare på gridden förutom de som sitter med färdiga kontrakt hos de stora teamen, typ Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Fernando Alonso och Max Verstappen. I övrigt gissar jag att det är febril verksamhet för respektive förares manager vilket är normalt för den här tiden på året.

Bloggen lär få anledning att återkomma till silly season längre fram, är t ex mycket spänd på att se vad Renault har i kikaren på förarsidan de närmaste åren.