Pirelli har gjort sitt val inför premiären…

Pirelli har meddelat vilka däck som finns tillgängliga för teamen att välja bland till Australiens GP

Pirelli har meddelat vilka däck som finns tillgängliga för teamen att välja bland till Australiens GP

Så har Pirelli meddelat vilka däck som kommer att vara tillgängliga för Australiens GP 2016, det blir Medium, Soft och Supersoft. Av de 13 set däck tillgängliga för varje förare har Pirelli valt att ta ut ett set Soft och ett set Medium till racet där minst ett set av de två måste köras i racet. Pirelli lägger även undan ett set Supersoft är också tillgängligt för alla som tar sig vidare till Q3 som sedan måste lämnas tillbaka till Pirelli och kan därför inte användas i racet. De som inte går vidare till Q3 har däremot detta set supersoft tillgängligt för loppet om man så önskar, vilket är en nyhet inför 2016. Det framgår nu också att förarna/teamen får välja fritt bland de tre tillgängliga gummiblandningarna när det gäller de 10 set däck som återstår när Pirelli gjort sina val utifrån den strategi man tänker sig för racet.

Spännande men krångligt upplägg där det nog kommer att ta lite tid innan alla team har en klar bild över vad som fungerar bäst. Från ett tittarperspektiv kommer det bli mycket att hålla reda på och stort ansvar hamnar på produktionen när det gäller information till oss tittare om vilka däck som valt och har körts och vilka som finns tillgängliga under racet.

Även om jag personligen tycker det varit lite oklart så är jag ändå försiktigt positiv till denna förändring som kan komma att innebära ganska stora skillnader mellan teamen, speciellt i början av säsongen. Det är ju, som jag skrivit tidigare, lite märkligt att alla tvingas ”köpa grisen i säcken” en aning för de första loppen nästa säsong då valen görs långt innan någon kört en enda meter på nästa års däck och med nästa års bil.

Indonesiern Rio Haryanto påstås via ett brev från Indonesiska staten vara klar för Manor nästa säsong.

Indonesiern Rio Haryanto påstås via ett brev från Indonesiska staten vara klar för Manor nästa säsong.

Har sett att det cirkulerar ett brev där Indonesiska staten, genom sin sport och ungdomsminister, bekräftar till Manor att man garanterar 15 miljoner € för att Rio Haryanto ska köra för teamet nästa säsong. Så kan det givetvis vara men för mig är det ett väldigt märkligt sett att göra det på, ett brev på 7 rader där det framgår att Indonesiska staten garanterar den ovan nämnda summan för Haryantos körning. För mig känns brevet fejk, jag tror nämligen inte att överenskommelser kring förarkontrakt hanteras så och med brev som detta och som dessutom läkt ut på twitter, sådana är betydligt mer komplicerade. Tiden får utvisa vad som gäller men så än länge är jag skeptisk till brevets äkthet.