Har Lewis Hamilton tvingats ur sin ”comfort zone”?

Nico Rosberg fortsätter att dominera kvalen den sista tredjedelen av säsongen

Nico Rosberg fortsätter att dominera kvalen den sista tredjedelen av säsongen

Nico Rosberg tog idag sin sjätte raka pole position och fortsätter att visa storform mot slutet av årets säsong. Intressant tycker jag det är att höra Lewis Hamilton prata om att han helt plötsligt inte är nöjd med hur bilen känns och att han därför inte riktigt hänger med i Nicos tempo. Detta fick mig att fundera lite och jag undrar om det helt enkelt inte är så att i takt med att Nico Rosberg börjat köra fortare så har Hamilton tvingats ur sin ”comfort zone”. När Lewis då tvingas ta i mer för att hinna med så börjar plötsligt bilen att inte kännas perfekt längre, ett ganska vanligt fenomen som inträffar när du blir tvungen att köra bilen närmare och över gränsen. Det kan säkert vara så att någon uppdatering som gjorts på Mercedesbilen nu på slutet passar Rosberg bättre vilket gjort honom snabbare men det tvingar samtidigt Hamilton att köra hårdare än vad bilen klarar. Sett till hur träningarna sett ut tror jag faktiskt att Rosberg har övertaget också över längre distans i racetrim, blir spännande och se om Hamilton har något motmedel att ta till.

Ferrari var som väntat närmaste utmanare till Mercedes även om det satt hårt åt i kamp med Force Indias Sergio Perez, mer om honom strax. Det blev dock Kimi Räikkönen som fick försvara Ferraris färger då teamet misskalkylerade vilken tid som skulle räcka för avancemang till Q2 för Sebastian Vettel. Varken Ferrari eller Vettel själv hade i alla fall någon annan förklaring till att tysken åkte ur kvalet redan i Q1. Tyckte dock det såg konstig ut när Vettel, på sitt sista försök i Q1, helt plötsligt slog av på farten. Hade han istället fullföljt det varvet hade han med lätthet tagit sig vidare och det var inte konstigt att vi trodde på ett tekniskt fel på bilen vilket dock inte verkade vara fallet. Inte första gången Ferrari räknat bort sig på detta viset, däremot har det oftast drabbat Kimi Räikkönen men idag fick alltså Vettel känna på lite teamschabbel.

Force Indias Sergio Perez stod för dagens prestation när han kvalade in som fyra till Abu Dhabis GP

Force Indias Sergio Perez stod för dagens prestation när han kvalade in som fyra till Abu Dhabis GP

Nämnde Sergio Perez och han stod utan tvekan för kvalets prestation när han körde till sig 4:e startposition. Force India har två väldigt starka förare men det verkar onekligen som att bilen passar de båda förarna lite olika för det är sällan som båda förarna är snabba samtidigt. Senast i Brasilien var Hülkenberg den klart starkare med en mindre lyckad helg för Perez, idag var Hulken långt ifrån dålig men inte i närheten av Perez fart.

Marcus Ericssons helg har varit allt annat än bra och dagens kval blev inget undantag, problemen från träningarna hade man delvis kommit till rätta med men fortfarande gick det inte fort nog. Inte blev det bättre när Marcus, lagom till att han skulle göra sitt sista försök i Q1, fick besked om att det var något problem med bilen och därmed var det slutkört. Givetvis surt att förlora den interna kvalkampen på det viset men det är bara att konstatera att även om bilen fungerat som den skulle hade det ändå bara räckt till någon enstaka plats uppåt på gridden.

Avslutningsvis några ord om Ron Dennis senaste uttalande om att Fernando Alonso kan tänkas ta ett sabbatsår från Formel 1 om Honda fortsätter att ha problem även nästa säsong. Låter oerhört konstigt om det skulle var på det viset och väldigt okaraktäristiskt  för att vara Alonso som inte direkt är känd för att ge upp bara sådär. Själv var Fernando Alonso oförstående kring Dennis utspel, han var tvärtom väldigt tydlig med att han kommer att stå på startgridden nästa säsong.

Resultat kval Abu Dhabis GP

Pos Driver Car Time Gap
1 Nico Rosberg Mercedes 1m40.237s -
2 Lewis Hamilton Mercedes 1m40.614s 0.377s
3 Kimi Raikkonen Ferrari 1m41.051s 0.814s
4 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m41.184s 0.947s
5 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m41.444s 1.207s
6 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1m41.656s 1.419s
7 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1m41.686s 1.449s
8 Felipe Massa Williams/Mercedes 1m41.759s 1.522s
9 Daniil Kvyat Red Bull/Renault 1m41.933s 1.696s
10 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 1m42.708s 2.471s
11 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 1m42.521s 2.284s
12 Jenson Button McLaren/Honda 1m42.668s 2.431s
13 Pastor Maldonado Lotus/Mercedes 1m42.807s 2.570s
14 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1m43.614s 3.377s
15 Romain Grosjean Lotus/Mercedes - -
16 Sebastian Vettel Ferrari 1m42.941s 2.704s
17 Fernando Alonso McLaren/Honda 1m43.187s 2.950s
18 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m43.838s 3.601s
19 Will Stevens Marussia/Ferrari 1m46.297s 6.060s
20 Roberto Merhi Marussia/Ferrari 1m47.434s 7.197s