Första dagen regnade bort på Suzuka…

Körning utan större värde var Lewis Hamilton kommentar efter fredagens träningar på Suzuka

Körning utan större värde var Lewis Hamilton kommentar efter fredagens träningar på Suzuka

Det blev en fredag utan speciellt mycket värde för förarna och teamen första dagen inför Japans GP. Regnet öste ner över Suzukabanan i stort sett hela dagen och speciellt mycket körning blev det därför inte, och inte någon data att falla tillbaka på för lördag och söndag, speciellt som det väntas bli torrt resten av helgen.

Carlos Sainz var snabbast i FP1 medan Daniil Kvyat tog hand om toppositionen i FP2, båda på intermediates medan banan var i någorlunda skick. I princip alla förarna sa samma sak efteråt, att det var svårkört och halkigt.

Marcus Ericsson var inte speciellt nöjd med känslan i blött, bilen var alldeles för ”pointy”, för mycket fäste fram och en på tok för svag bakvagn. Till saken hör att Marcus och hans ingenjör valde att köra bilen helt med torrinställningar men anpassad för blött så mycket som man kan göra om det t ex är torrt kval men regn i racet. Resten av helgen ser det dock ut att bli uppehåll och det finns därför ingen anledning till panik. FP3 kommer givetvis bli lite mer komprimerad än vanligt då det vanliga fredagsjobbet när det gäller utvärdering av däck uteblev helt.

Romain lämnar Lotus för nya teamet Haas F1

Romain Grosjean lämnar Lotus för nya teamet Haas F1

Autosport skriver nu ikväll japansk tid att Romain Grosjean är klar för Haas F1 nästa säsong. Ingen större skräll då det ryktet funnits några dagar nu och jag förstår verkligen hans beslut då tiden börjar rinna ut för ett eventuellt övertagande av Lotus av Renault som troligen var första valet. Istället blir det en säsong med ett helt nytt team för fransmannen vilket naturligtvis blir en utmaning. Som jag skrivit tidigare så tror jag siktet är inställt på att försöka bli den som ersätter Kimi efter nästa säsong i Ferrari. Haas F1 kommer att hålla presskonferens nästa vecka där man ska offentliggöra vilka som ska köra för teamet nästa säsong och det mesta talar även för att det blir Esteban Gutierrez som gör Grosjean sällskap.

Verkar också som att det mer eller mindre är klart att Manor kör med Mercedesmotorer nästa säsong. Har fått detta mer eller mindre bekräftat även om inget är offentlig ännu, det verkar också som att man försöker få till ett tekniskt samarbete med Williams, allt detta tillsammans gör att en Manorstyrning inte blir helt oattraktiv på förarmarknaden. Ska vi gissa att Mercedes reserv Pascal Wehrlein ingår i dealen med Mercedes om motorer, kanske är detta sista chansen för Kevin Magnussen att komma tillbaka in i Formel 1 också. Vi får verkligen hoppas att danskens manager är på hugget och åtminstone ser till att han är med i diskussionen. Wehrlein och Magnussen låter faktiskt som en ung, bra uppställning som teamet kan ha stor nytta av.

Avslutningsvis vill jag verkligen rekommendera veckans F1-podd. Gäst är sydafrikanske F1-journalisten Dieter Renken med ekonomin och politiken i Formel 1 som specialitet. Han har en rätt skrämmande berättelse om hur de kommersiella rättigheterna till F1 sköts och ger också sin syn på hur det har blivit så illa som det är. Verkligen en intressant , dryg halvtimme att lyssna på