Marcus Ericsson testar Ronnies March 711

DTM-föraren Marro Wittman testar för Toro Rosso i Österrike

DTM-föraren Marro Wittman testar för Toro Rosso i Österrike

Regnet öser ner i Uppsala för tillfället, det har det gjort över Red Bull Ring också, åtminstone igår. Banan står värd för två dagars F1-testning varav en dag är vikt åt en rookie. Det kanske intressantaste namnet för mig av de som testat är tyske Marco Wittman, till vardags i DTM för BMW. Wittman körde under dagen idag för Toro Rosso och fick den här testdagen av BMW för vinsten i DTM förra året men det har tagit lite tid att få till den bara. Testen skulle ha genomförts på Imola i höstas men fick då ställas p g a dåligt väder. Testen är också frukten av det starka samarbete som finns mellan BMW och Red Bull.

Tror inte man ska läsa in för mycket i detta även om jag är säker på att Marco Wittman gärna skulle köra Formel 1 om chansen skulle dyka.  Kul ändå att Red Bull och Toro Rosso känner sig ha råd att ”ge bort” en testdag till en förare med så ringa erfarenhet av bilen.

Marcus Ericsson har tjuvtränat lite i Ronnie Petersons gamla March 711

Marcus Ericsson har tjuvtränat lite i Ronnie Petersons gamla March 711

Samtidigt som det testats på Red Bull ring så har det körts lite ”hemliga” tester på Mugello i Italien. Vi vet ju alla att Sauber haft det lite tufft på sistone så man tog chansen att låta en av sina förare får köra lite extra i en konkurrenskraftig bil – Från 1971. Skämt åsido så har Marcus varit och testat en gammal March 711, den s k tea tray-bilen men den klassiska STP-loggan. Det måste ha varit en väldigt speciell känsla att få köra en bil som Ronnie faktiskt suttit i vilket han höll med om när jag fick tag i honom alldeles nyss.

”Den var en häftig känsla, lite ovant med H-låda och ganska tungstyrd utan servo och så, men riktigt häftig känsla att få köra en så gammal bil och inte blir det sämre av att det är Ronnies gamla bil.”

Formel 1 ser även ut att kunna få in lite nytt kapital. Financial Times rapporterar idag att RSE Ventures och Qatar Sport investments tillsammans lagt ett bud på drygt 35% av aktierna i Formel 1:s kommersiella rättigheter. Inget av dessa bolag är ovana ägare av större sportbolag, RSE Ventures äger bl a Miami Dolphins och Qatarbolaget har i sin portfölj Zlatans Ibrahimovics Paris Saint Germaint. Budet uppges vara värt någonstans mellan 7-8 miljarder dollar.

Till sist vill jag puffa för denna veckas F1-podd som finns ute nu. Ola Lennström och jag diskuterar bl a Formel 1:s benägenhet att såga på den gren man sitter på, vi luftar även lite sillyseason-tankar.