Sebastian Vettel till Mclaren 2015?

Är Sebastian Vettel på väg bort från Red Bull?

Är Sebastian Vettel på väg bort från Red Bull?

Har fått en liten, en extremt liten, indikation på att Sebastian Vettel kan vara på väg till Mclaren 2015 och detta KAN faktiskt vara en logisk utveckling på den fyrfaldige världsmästarens karriär.

Sebastian Vettel har sedan han kom till F1, med inhoppet i BMW Sauber i USA:s GP 2007 och vidare med Toro Rosso och nu Red Bull, haft vad man närmast kan kalla en kometkarriär. Dåtidens yngste poängplockare (USA:s GP 2007, BMW Sauber) , yngst att vinna ett VM-lopp (Italiens GP 2008, Toro Rosso) och fyra raka VM-titlar med Red Bull (2010-2013). Man skulle kunna tänka sig att detta är tillräckligt för att räknas som en av tidernas främsta F1-förare. Men icke, istället har hans karriär kantats av kommentarer om att han bara varit framgångsrik för att han haft det bästa materialet och att det fortfarande finns en del att bevisa innan han riktigt når upp till de allra främstas nivå typ Prost, Senna och Schumacher om vi nu tar några ur modern tid.

Visst Sebastian Vettel har, under sina VM-vinnande år, kört en av de bästa bilarna, om inte den allra bästa. Han har självklart haft förmågan att maximera materialet på ett imponerande sätt, men det går ändå inte att bortse från att bilen och samarbetet med Adrian Newey är den avgjort största enskilda anledningen till tyskens framgångar. Med detta sagt är det å andra sidan väldigt få världsmästare genom tiderna, speciellt flerfaldiga, som inte åtnjutit den förmånen och det tar inte på något sätt bort något från prestationen. Men det blir ändå så att man gärna sett Sebastian Vettel köra något annat än en Neweydesignad Red Bull-bil för att verkligen se om han har det där lilla extra och inte minst tror jag han behöver det själv. Det vore konstigt om motivationen ligger kvar på samma höga nivå när han år ut och år in aldrig behöva lära känna några nya människor, får känna på att ställas inför ny utmaning för att återigen hitta den sista glöden.

Man skulle kunna hävda att årets säsong, med alla förändringar och svårigheter som de flesta stött på, skulle kunna vara tillräckligt utmanande och några experter har också hävdat att just årets säsong skulle bli den då Vettel verkligen fick bevisa vad han går för. Personligen så tror jag att Vettel har nått den punkt då han på allvar ser över vad som ska hända med karriären framöver, alla dessa framgångar vid så tidig ålder kan t ex få konsekvensen att han pensionerar sig tidigt (Lex Casey Stoner i Moto GP), att Vettel helt enkelt ledsnar och väljer något helt annat att göra med sin tid.

Först vill jag poängtera att jag inte på något sätt har hört något om att Sebastian Vettel är på väg att sluta, detta är enbart mina egna spekulationer, men helt otroligt är det inte att en viss tristess infunnit sig och att en ny utmaning krävs för att hålla igång racinghjärtat och varför då inte ta steget över till t ex Mclaren. Jag vet att Vettel, de senaste åren, också varit omgärdad av rykten om en flytt till Ferrari, inte minst för att han själv har uttryckt önskemål om att köra där. Men det är sällan en förare helt själv kan avgöra när saker och ting ska ske och just nu känns Ferraributiken lite stängd medan en klar öppning finns hos Mclaren inför 2015 när Jenson Button troligen inte får förlängt kontrakt. Ett bättre läge att gå till Mclaren kan Sebastian Vettel heller inte få med Honda som ny motorleverantör från 2015 där japanerna kommer tillbaka med en klar och tydlig ambition om att göra både sig själva och Mclaren till världsmästare igen.

Detta blev en extremt tidig start på ”silly season” och ska inte tas för allvarligt, tycker bara att det var lite spännande att fundera i dessa tankegångar utifrån den pyttelilla indikation jag fått på att något är i görningen för Sebastian Vettel inför kommande säsong/er.

Just det.. påminner också om vår senaste podcast. Enjoy!