Fjärde raka för Hamilton och mer rykten om Kimi…

Lewis Hamilton tog idag sin femte pole position och fjärde i rad när han i mycket svåra förhållanden tog första startposition före Sebastian Vettel och Mark Webber.

Kvalet avgjordes i svåra förhållanden där det regnade och höll upp lite om vartannat. I ärlighetens namn var det lite turligt för alla tre där framme när man lyckades passera mållinjen i sista stund för ett extra varv och ännu mer tur att regnet slutade i tid på en bana som bara blev snabbare. Länge såg det ut som om Paul Di Resta skulle ta pole då han väntade i inledningen av Q3 med att åka ut och när regnet kom fick han ett bra varv på intermediates. Men som så många gånger förr här i Belgien spelade vädret flera av förarna ett spratt och de som hade minst flyt var Kimi Räikkönen och Fernando Alonso som båda missade ett sista snabbare kvalvarv med någon enstaka sekund och startar P8 resp P9 i morgon

Man kan ju alltid hävda att det är mer tur än skicklighet när vädret är nyckfullt men man får inte glömma att det i svåra förhållanden också ställer högre krav på förarna och det ska nu bli oerhört intressant att se vad Lewis Hamilton kan göra från spets i morgon. Det har inte sett övertygande ut på träningen och han medgav också att pole hade närmast varit omöjligt om det varit torrt.

Fernando Alonso är som vanligt segerviss oavsett var han startar, en inbyggd funktion i spanjoren som vägrar ge upp. För Kimi Räikkönen ser det inte heller nattsvart ut tror jag, han har rekordet över vunna race utanför topp fem i starten (6 stycken) och två av dem har han vunnit på SPA, 2004 och 2009.

Apropå Räikkönen, min kollega i Finland, Oskari Saari meddelade på sin twitter att han via en vanligtvis säker källa fått reda på att Kimi Räikkönen kör Ferrari nästa säsong och det kan vara tal om ett byte med Alonso som då skulle gå till Lotus tillsammans med Santander. Vad sägs om det ryktet? När Saari påstod detta för Steve Robertson fick han till svar ”utterly rubbish” men då ska man komma ihåg att det är samma Robertson som förnekade övergången till Ferrari förra gången, i kameran, till finsk tv, dagen innan det blev officiellt.

Ja inte vet jag, men det är lite fascinerande med allt skvaller just nu och tids nog får vi ju som sagt reda på vad som gäller. Jag vidhåller att jag tror att det mesta är påskrivet men att man av olika skäl avvaktar offentliggörandet till exakt rätt tillfälle, när det nu kan vara.

Till sist några ord också om Marcus Ericsson som återigen visade bra fart i GP2, visserligen lite seg i starten och lite hjälpt av Carlins stök med sina förare men andraplatsen var stark idag och han klättrar i mästerskapet. De flesta körde båda sina set hårda däck idag, så även Marcus. De flesta tror dock på regn i morgon och dansar nog regndans i kväll, annars blir det en tuff resa de 12 milen i sprintracet på den mjuka gummiblandningen.