Vettel gjorde fel…

Åtminstone om vi får tro undersökningen här på bloggen. Med förkrossande siffror så tycker majoriteten av er som röstat att Sebastian Vettel gjorde fel som trotsade teamordern som givits till båda förarna om att hålla sina positioner efter det sista depåstoppet.

Min egen känsla var som bekant något åt det hållet också, jag tror inte alls att Mark Webber har några problem med att fightas med Vettel om segern, snarare tvärt om, jag tror också att han är man nog att erkänna sig besegrad om Vettel skulle visa sig vara snabbare men det måste ske på lika villkor. Många har i kommentarerna efter loppet menat att Vettel var den snabbare och därför hade all rätt att gå för seger, men frågan är ju om Vettel ens fått chansen om Webber fortsatt att gå för fullt istället för att göra som teamet bad om, till skillnad mot Vettel (som alltså hade samma order om att backa av och bara ta bilen i mål) som istället utnyttjade situationen på ett lite lömskt sätt. 

En annan sak att komma ihåg är att denna teamorder inte gavs för att gynna en viss förare utan för att Red Bull så säkert som möjligt skulle kunna räkna hem full konstruktörspoäng, ett fullt förståeligt beslut som jag tror att vi alla, om vi varit i den positionen, hade fattat.

Diskussionen om teamorder i sig i Formel 1 kommer upp lite då och då och blir ju väldigt påtaglig när det blir så uppenbart som igår. Vi har genom åren haft andra exempel som då handlat om att gynna en specifik förare. Värst var väl Österrikes GP 2002 då Rubens Barrichello tvingades släppa förbi Michael Schumacher och gjorde det mycket demonstrativt just innan mållinjen till publikens stora missnöje. Vi hade även Ferrari som, med fånigt kodspråk, försökte få Felipe Massa att släppa förbi Alonso i Tysklands GP för något år sedan. Detta är bara några exempel på något som alltid funnits och alltid kommer att finnas och är en del av F1, vare sig vi vill det eller inte.

Numera är teamorder tillåtet och vi slipper radiotrafik i kod för något som alla ändå vet vad det betyder och dessvärre tror jag inte att det finns något sätt att få bort företeelsen. Det går helt enkelt inte att förbjuda eftersom det alltid finns sätt att komma runt en sådan regel. Det som däremot står i reglerna är att man inte får göra något som kan skada F1-sportens anseende, en mycket luddig regel som finns för att sätta press på teamen att verkligen tänka sig för i situationer som igår, och där var Red Bull och Mercedes väldigt nära gränsen.

Sammanfattningsvis så tror jag, som jag skrev igår, att Vettel nog tappade en del fans och respekt i depån efter sitt agerande men att tiden samtidigt har en tendens att läka alla sår. För Formel 1 i stort var det inte heller så lyckat det som skedde och jag har förståelse om en del nu överväger om det är värt att följa denna sport i fortsättningen om loppen nu manipuleras från depådisken även om jag tycker det är lite väl drastiskt. Formel 1 avgörs fortfarande till största delen på banan och håller just nu otroligt hög kvalité underhållningsmässigt men det är också en sport som kräver stora pengar för att lyckas och teambeslut kommer även i fortsättningen att tas med hänsyn till just detta.