Lewis Hamilton starkast i Mexiko…

Lewis Hamilton vann idag Mexikos GP efter mycket stark körning

Lewis Hamilton vann idag Mexikos GP efter mycket stark körning

Mexikos GP blev som väntat en lite annorlunda historia med tanke på den höga höjden, låg dowforcenivå och det allmänt låga greppet i banan. Alla pratade på förhand om däcken, att valet av strategi (taktik) skulle bli helt avgörande. Precis så blev det också om än inte riktigt som många av oss hade trott i förväg.

Lewis Hamilton tog hem segern efter en vågad taktik där han efter en trasslig inledning på racet lyckades skaffa sig banpostion på resten av konkurrenterna med hjälp av ett tidigt depåpstopp. Lewis var först in i depån av de som tänkt sig en enstoppare trots att Mercedes inte riktigt visste hur bra de hårda däcken skulle hålla. Detta visade sig vara den vinnande taktiken då Sebastian Vettel och Valtteri Bottas inte orkade gå ikapp mot slutet trots betydligt fräschare däck.

Ferrari hade annars läget hyfsat under kontroll i början av loppet med Leclerc före Vettel och i det läget kändes det som att de skulle bli svårslagna. Red Bull stökade dock till det för Ferrari genom att ta in Alex Albon från tredje plats relativt tidigt loppet för ett nytt set medium och bestämde sig därmed att gå för en tvåstoppare. Ferrari kändes sig då tvingade att försvara sig mot detta och lite överraskande valde man att göra det med ledande Leclerc som gick in varvet efter, även han för ett set medium. Därmed var det klart att åtminstone Albon och Leclerc skulle bli tvungna att komma in igen.

Vettel, Hamilton och Bottas forsatte dock med ambitionen att klara sig med ett enda stopp och i det var i detta läget chansningen från Mercedes kom. Teamet valde att ta in Lewis först för att skaffa sig banposition genom en undercut, Ferrari kunde då ha tagit in Sebastian Vettel för att försvara sig mot detta men valde istället att hålla Vettel kvar på banan i hopp om att vara starkare mot slutet av racet. Det hördes på Lewis Hamilton att han inte var helt säker på den valda taktiken när han ett flertal gånger hörde av sig på radion om sin oro. Teamet försäkrade honom om att det skulle kunna funka även om med inte skulle blir lätt och med facit i hand hade de rätt. Det som avgjorde till Hamiltons fördel var att de hårda däcken höll bättre än väntat och han var faktiskt aldrig hotad. Vettel försöket täppa till luckan. men lyckades aldrig och Valtteri Bottas kom heller aldrig åt Vettel trots att han nog var snabbare på banan men inte tillräckligt för att på allvar kunna hota.

Den största förloraren i dagens race blev ändå Charles Leclerc som om han valt samma strategi som Hamilton och Vettel troligen vunnit racet. Ferrari blev dock nervösa när Red Bull kallade in Albon tidigt och Ferrari valde att följa efter, ett beslut som jag tycker var lite överilat. Att gå från att starta från polen, leda racet hela första stinsen och gå i mål som fyra är i mina ögon inte godkänt.

Alexander Albon blev till slut femma men aldrig riktigt nära de fyra framför, precis som Leclerc ifrågasatte han efter loppet den valda taktiken men som förare är det svårt att ha hela bilden och du måste lita på att teamet tar rätt beslut. Charles Leclerc sa efter racet att en av de saker han lärt med dagens lopp var att mer försöka påverka den taktik man väljer, samtidigt är det lättare sagt än gjort då förarna knappast kan göra mer än att rapportera hur det känns så att teamets strateger kan ta rätt beslut.

Jag tycker dagens race var rätt signifikativt för hela den här säsongen, Mercedes är helt enkelt bättre  än både Ferrari och Red Bull vilket gör att de enklare kan genomföra sin uppgjorda taktik och gå vinnande ur det hela trots lite missöden på vägen. Ferrari borde idag enbart fokuserat på Mercedes men blev tvungna att även hålla koll på Red Bull vilket satte käppar i hjulen denna gång.

Bäst av resten blev idag Sergio Perez efter en grym fight med Renaults Daniel Ricciardo mot slutet av racet. Perez var hårt uppvaktad men lyckades hålla stången mot en frustrerad Ricciardo förtvivlat försökte köra förbi. Ricciardo försökte vid ett tillfälle sin patenterade sena dykning på Perez in i kurva 1 men inte bättre än att han bromsade lite för sent och kom ut på gräset istället.

Lewis Hamilton vann racet men lyckades ändå inte säkra årets VM-titel, det fattas fortfarande 4 poäng ner till Valtteri Bottas men dessa kommer han garanterat att fixa kommande helg i Austin.

Resultat Mexikos GP

1 Lewis Hamilton Mercedes 1h36m48.904s
2 Sebastian Vettel Ferrari 1.766s
3 Valtteri Bottas Mercedes 3.553s
4 Charles Leclerc Ferrari 6.368s
5 Alexander Albon Red Bull/Honda 21.399s
6 Max Verstappen Red Bull/Honda 1m08.807s
7 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 1m13.819s
8 Daniel Ricciardo Renault 1m14.924s
9 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 1 Lap
10 Nico Hulkenberg Renault 1 Lap
11 Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda 1 Lap
12 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 1 Lap
13 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 1 Lap
14 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 1 Lap
15 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 2 Laps
16 George Russell Williams/Mercedes 2 Laps
17 Romain Grosjean Haas/Ferrari 2 Laps
18 Robert Kubica Williams/Mercedes 2 Laps
- Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari Retirement
- Lando Norris McLaren/Renault Withdrew