Ferrari tappade bollen i Sotji…

Lewis Hamilton vann idag Rysslands GP för andra året i rad och såg till att Mercedes fortfarande är obesegrade på denna bana

Lewis Hamilton vann idag Rysslands GP för andra året i rad och såg till att Mercedes fortfarande är obesegrade på denna bana

Mercedes är fortsatt obesegrade i Sotji och tog idag även sin fjärde dubbelseger på den här banan sen man började köra här 2014, sannerligen ett imponerande facit. Just idag tycker jag dock det var Ferrari som förlorade racet snarare än Mercedes som vann.

Ferrari hade uppenbarligen pratat igenom hur de skulle göra i starten där Charles Leclerc skulle ge Sebastian Vettel slipstream mot första inbromsningen och därmed säkra upp att man hade båda bilarna i topp ut på första varvet. Den taktiken fungerade perfekt så långt men Vettel körde inte bara om Hamilton utan även Leclerc och basera två radiotrafiken vi hörde skulle då Vettel släppa tillbaka positionen till Leclerc så snart möjlighet gavs. Vettel var inte intresserad av detta utan fortsatte att pusha på med en alltmer irriterad Leclerc bakom sig. Varven rullade på och när Hamilton hade så bra häng på Ferrari längst fram blev teamet tvingade att köra på i hopp om att skaka av sig Lewis Hamilton och sköta om platsbytet vid ett senare tillfälle.

Charles Leclerc tog sig för Vettel i samband de bådas depåstopp men tappade chansen på tätpositionen när Vettel fick motorproblem kort efter sitt stopp och tvingade ut VSC som i sin tur gjorde att Hamilton fick ett fritt depåstopp utan att tappa banposition. Ferrari släppte även andraplatsen när Leclerc gjorde ett andra stopp för mjuka däck då teamet bedömde att han skulle får svårt att utmana om segern med Mercedes på soft och han själv på medium. Leclerc hade dock inte fart att ta sig förbi någon av Mercedesbilarna trots samma förutsättningar med däck och fick nöja sig med tredje plats i mål. Mercedes var helt enkelt för snabba på ”rätt” ställen på banan, Leclerc gjorde vad han kunde men var för långsam i den sista sektorn för att på allvar vara något hot.

Bäst av resten blev återigen Mclaren som gick i mål med båda bilarna på poängplats och drog därför ifrån Renault ytterligare i konstruktörsmästerskapet och har nu 101 poäng mot Renaults 58 i kampen om fjärde plats totalt.

Rivaliteten internt hos Ferrari håller på att växa till något av ett problem, rollerna är inte helt klara. Stora problemet som jag ser det är att Sebastian Vettel, som var den förare man skulle satsa på i år, inte är tillräckligt snabb samtidigt som Charles Leclerc bara blir bättre och bättre. Båda förarna jobbar hårt på att övertyga teamet om den lilla extra supporten och detta måste man klarat ut snarast för att inte hamna lägen där man tappar poäng snarare än närmar sig Mercedes. Sebastian Vettel är mycket medveten om vad som håller på att hända och försöker med alla trick i boken att studsa tillbaka och kunde mycket väl ha varit på väg mot en andra raka seger idag. Nu bet bet dock hans ”olydnad” tillbaka ordentligt när han istället tvingades bryta samtidigt som han ironiskt nog också med detta ”gav” Mercedes segern. Ferrari har verkligen något att bita i för resten av säsongen om inte detta ska något som smäller upp i ansiktet på dem, kommer om inte annat ställa stora krav på Mattia Binottos ledarskap.

Resultat Rysslands GP

1 Lewis Hamilton Mercedes 53 1h33m38.992s
2 Valtteri Bottas Mercedes 53 3.829s
3 Charles Leclerc Ferrari 53 5.212s
4 Max Verstappen Red Bull/Honda 53 14.210s
5 Alexander Albon Red Bull/Honda 53 38.348s
6 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 53 45.889s
7 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 53 48.728s
8 Lando Norris McLaren/Renault 53 57.749s
9 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 53 58.779s
10 Nico Hulkenberg Renault 53 59.841s
11 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 53 1m00.821s
12 Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda 53 1m02.496s
13 Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 53 1m08.910s
14 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 53 1m10.076s
15 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 53 1m13.346s
- Robert Kubica Williams/Mercedes 28 Retirement
- George Russell Williams/Mercedes 27 Retirement
- Sebastian Vettel Ferrari 26 Power Unit
- Daniel Ricciardo Renault 24 Accident damage
- Romain Grosjean Haas/Ferrari 0 Collision