Sebastian Vettel tog femte segern i Singapore…

Efter 392 segerlösa dagar kom så en vinst igen i Singapores GP för Sebastian Vettel

Efter 392 segerlösa dagar kom så en vinst igen i Singapores GP för Sebastian Vettel

Sebastian Vettel tog idag sin femte seger i Singapore, första gången han är uppe på det antalet av alla banor. En sannerligen imponerande insats efter några jobbiga veckor efter Italiens GP som kanske var det största bottennappet från hans sida på länge. 

Starten av racet blev precis som förväntat väldigt avvaktande med närmast promenadtempo för att få den uppgjorda taktiken att fungera på väldigt känsliga mjuka däck första stinten. Charles Leclerc tog starten före Hamilton, Vettel och Verstappen och spår ut at ha läget under kontroll. Att köra så långsamt gjorde dock att Leclerc utsatte sig för risken att åka på en undercut vilket också skedde. Lite överraskande var det inte Mercedes och Lewis Hamilton som provade, istället var det Ferrari själva som gjorde det genom att ta in Sebastian Vettel först vilket satte igen depåstoppen för övriga varven efter. Mercedes såg ut att bli lite tagna på sängen och ändrade snabbt sin plan för Hamilton som na istället höll kvar ute lite längre för att ha fräschare däck mot slutet. Detta resulterade i tappad banposition för Hamilton som nog även hamnat bakom Valtteri Bottas också om inte teamet sagt åt Bottas att hålla igen. tanken var förstås att vara aggressiva mot slutet men den taktiken fungerade inte alls och Hamilton gick i mål som fyra, två platser sämre än han startade. Ett lite märkligt beslut från Mercedes sida jkan jag tycka, att inte gå aggr5essivt för att ta ledningen och sen bestämma farten längst fram.

Bakom de båda Ferrariförarna hamnade Max Verstappen som inför helgen nog trodde han skulle kunna köra om segern. Under helgen fick man dock ändra den målsättningen när man konstaterade att farten inte riktigt fanns där och man lämnar nog Singapore relativt nöjda med tredjeplatsen ändå sett till hur konkurrenskraftiga man var. Lewis Hamilton pressade på ordentligt på slutet men utan att kunna köra om.

Väldigt intressant utveckling med Ferrari som verkar hittat lösningen på sina tidigare svagheter på lite långsammast banor. Främst tror jag den nya nosen gjort stor nytta, det var också kul att se Sebastian Vettel tillbaka i gammalt gott slag där han idag verkade mer fokuserad och klinisk i sin körning. Självklart fick han en bjudning av det inga teamet med den valda taktiken men tackade för hjälpen med att köra hur stabilt som helst. Kanske var den den här uppdateringen han behövde för att hitta förtroendet för bilen igen.

Charles Leclerc var av förklarliga skäl inte helt nöjd med utgången av dagens race där han istället fick ta en för laget. Irriterade radiomeddelanden kom titt som tätt över hur han hamnat bakom Vettel men han fick bita ihop och istället glädjas åt en väldigt stark dubbelseger för teamet snarare än en tredje raka seger för hon om själv.

Resultat Singapores GP

1 Sebastian Vettel Ferrari 61 1h58m33.667s
2 Charles Leclerc Ferrari 61 2.641s
3 Max Verstappen Red Bull/Honda 61 3.821s
4 Lewis Hamilton Mercedes 61 4.608s
5 Valtteri Bottas Mercedes 61 6.119s
6 Alexander Albon Red Bull/Honda 61 11.663s
7 Lando Norris McLaren/Renault 61 14.769s
8 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 61 15.547s
9 Nico Hulkenberg Renault 61 16.718s
10 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 61 17.855s
11 Romain Grosjean Haas/Ferrari 61 35.436s
12 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 61 35.974s
13 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 61 36.419s
14 Daniel Ricciardo Renault 61 37.660s
15 Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda 61 38.178s
16 Robert Kubica Williams/Mercedes 61 47.024s
17 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 61 1m26.522s
- Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 49 Collision
- Sergio Perez Racing Point/Mercedes 42 Retirement
- George Russell Williams/Mercedes 34 Collision