Fjärde raka dubbeln för Mercedes…

Valtteri Bottas tog idag karriären femte seger när han vann i Baku

Valtteri Bottas tog idag karriären femte seger när han vann i Baku

Det blev alltså en ny dubbelseger för Mercedes idag, teamet är helt enkelt för bra just nu. Ferrari såg länge ut att vara teamet att slå denna helg men hade inget svar på Mercedes fart, Sebastian Vettel gjorde vad han kunde men räcker just nu inte till. Charles Leclerc gjorde vad han kunde från sin startposition men mer än för femte plats fanns inte i läge han fick med kraschen i gårdagens kval.

Sett till hur racet blev med däcken kan man förstå lite bättre hur Ferrari tänkte i Q2 när man ville försöka kvala genom andra rundan på mediumdäcket. Hade allt gått enligt planen och start från något av de två första startleden hade läget blivit helt annorlunda i racet med soft som inte alls räckte så länge som t ex Pirelli trodde de skulle göra. Den ende som fick dem att hålla någorlunda var Max Verstappen men start långt fram på medium var nog det föredragna sett till hur det såg ut idag.

I övrigt ett händelselöst race tvärt mot vad jag trodde på förhand, säkerhetsbilen höll sig i garaget och enbart en kort stund av VSC från tävlingsledningen sida när Pierre Gasly tvingades bryta med motorproblem, frågan är de ens behövt anvädnda VSC i det läget då gasly lyckades köra undan sin bil i säkerhet ändå.

Stort plus till Racing Point och Mclaren som fick båda sina bilar på poängplats och klättrar i tabellen. Sergio Perez återigen stark på något som måste vara hans favoritbana men även Sains, Norris och Lance Stroll gjorde ett bra jobb idag. Norris hade dock lite svårt att dölja att han funderade över det andra depåstopp han kallades in för med 12 varv kvar att köra som gjorde att han tappade positionen framför sin teamkamrat. Kimi Räikkönen ska också ha beröm för en ny poängtagande insats trots start från depån och bromsproblem under delar av loppet.

Många tycker kanske att det är tråkigt med den dominans vi nu ser från Mercedes men sådan kan sport vara emellanåt och inget att göra speciellt mycket åt. Mercedes gör helt enkelt ett bättre jobb just nu med två, för närvarande, väldigt starka förares där valtteri Bottas verkligen har fighten med Lewis Hamilton på ett imponerande sätt. Nya tag om två veckor då från Barcelona som tyvärr inte brukar vara den bästa banan för spännande lopp, kanske kan dock Ferrari studsa tillbaka och ge oss LITE spänning i årets mästerskap.

Resultat race Azerbazjans GP

1 Valtteri Bottas Mercedes 51 1h31m52.942s
2 Lewis Hamilton Mercedes 51 1.524s
3 Sebastian Vettel Ferrari 51 11.739s
4 Max Verstappen Red Bull/Honda 51 17.493s
5 Charles Leclerc Ferrari 51 1m09.107s
6 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 51 1m16.416s
7 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 51 1m23.826s
8 Lando Norris McLaren/Renault 51 1m40.268s
9 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 51 1m43.816s
10 Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 50 1 Lap
11 Alexander Albon Toro Rosso/Honda 50 1 Lap
12 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 50 1 Lap
13 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 50 1 Lap
14 Nico Hulkenberg Renault 50 1 Lap
15 George Russell Williams/Mercedes 49 2 Laps
16 Robert Kubica Williams/Mercedes 49 2 Laps
- Pierre Gasly Red Bull/Honda 38 Gearbox
- Romain Grosjean Haas/Ferrari 38 Brakes
- Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda 33 Accident damage
- Daniel Ricciardo Renault 31 Accident damage