Lewis Hamilton världsmästare 2018!

Lewis Hamilton blev idag klar världmästare i Formel 1 2018

Lewis Hamilton blev idag klar världmästare i Formel 1 2018

Lewis Hamilton blev då till slut klar världsmästare i Formel 1 2018! Lewis hade dock ingen enkel resa här i Mexiko med en bil som inte gjorde att de kunde hantera däcken på bästa sätt. Sällan har man sett Hamilton så mänsklig som i dagens race vilket understryker behovet av en bra bil för att kunna prestera. Dagens prestation i en sämre bil hade inte imponerat på någon, nu spelade detta ingen roll då han med lätthet ändå klarade att vara bättre än 7:a vilket var vad som krävdes för att bli världsmästare utan förlita sig till övriga resultat.

Racet vanns av en totalt överlägsen Max Verstappen som efter en kanonbra start bromsade sig upp i ledning från ruta 2 och var efter detta aldrig hotad. Mexiko är uppenbart en banan han trivs på med två raka vinster, detta samtidigt som Red Bull på den höga höjden inte lider av bristen på hästkrafter på samma sätt. Daniel Ricciardo i den andra Red Bull-bilen tvingades återigen bryta från en tämligen säker pallplats (i läget när han bröt P2) och han sa efter loppet att kärleken för just denna bil minskar snabbt nu. Kan verkligen förstå honom, han är den förare som brutit flest lopp i år av samtliga förare. Dock måste sägas att han aldrig hade med segern att göra trots start från pole position då hans start var allt annat än imponerande. Marcus Ericsson avslöjade för mig före racet att just Ricciardo har varit svag i just starterna hela säsongen och idag syntes tydligt att han har lite att jobba på där.

Nico Hülkenberg avgjorde idag fighten i mittfältet om sjundeplatsen i förar-vm efter inspirerad körning till 6:e plats i mål. Charles Leclerc satsade hårt mot slutet för att försöka gå ikapp men Hulken kunde svara på den attacken och höll undan. Dagens resultat för Hülkenberg betyder också att Renault är mer eller mindre klara fyror också i konstruktörs-vm, bra gjort!

Sauber gjorde också ett bra race med båda förarna som tack vare P7 och P9 i mål nu såg till att teamet gick förbi Toro Rosso i konstruktörs-vm med tre poäng. Det var dock en lite irriterad Ericsson som efter målgång som avslöjade att teamet mer eller mindre offrat honom strategiskt för att ge Leclerc, längre upp längs banan, en bättre chans att ta poäng. Marcus körde fyra varv längre än Leclerc på totalt utslitna hypersoft vilket självklart inte var bra för hans egen strategi. Ett dåligt depåstopp för Ericsson hjälpte heller inte till, enligt Marcus tappade han ca 5 sekunder där, och att mot bakgrund av allt detta ändå klara P9 i mål är förbannat bra. Uppfriskande också att höra Marcus vara tydlig kring vad han tyckte om teamet beslut att använda honom som sköld för att hjälpa Leclerc.

Resultat race Mexikos GP

1 Max Verstappen Red Bull/Renault 71 1h38m28.851s
2 Sebastian Vettel Ferrari 71 17.316s
3 Kimi Raikkonen Ferrari 71 49.914s
4 Lewis Hamilton Mercedes 71 1m18.738s
5 Valtteri Bottas Mercedes 70 1 Lap
6 Nico Hulkenberg Renault 69 2 Laps
7 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 69 2 Laps
8 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 69 2 Laps
9 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 69 2 Laps
10 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 69 2 Laps
11 Esteban Ocon Force India/Mercedes 69 2 Laps
12 Lance Stroll Williams/Mercedes 69 2 Laps
13 Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 69 2 Laps
14 Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 69 2 Laps
15 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 69 2 Laps
16 Romain Grosjean Haas/Ferrari 68 3 Laps
- Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 61 Retirement
- Sergio Perez Force India/Mercedes 38 Retirement
- Carlos Sainz Renault 28 Retirement
- Fernando Alonso McLaren/Renault 3 Retirement