God återväxt…

Linus Lundqvist glad vinnare av brittiska Formel 3

Linus Lundqvist glad vinnare av brittiska Formel 3

Så är det då bara fyra race kvar av denna period med en svensk i Formel 1 och frågan är hur länge det dröjer till nästa gång. Det är en berättigad fråga då det gick över 20 år efter att Stefan Lill-lövis Johansson körde innan Marcus Ericsson fick chansen och risken är stor att det kan dröja 20 år igen innan nästa svensk tävlar i Formel 1. Baserat på vad jag vet krävs för att gå hela vägen är jag en aning pessimistisk kring svenska chanser att få någon bilsportens kungaklass, det är en enorm kraftsamling som krävs och som vi sett så räcker det kanske inte ens att tillhöra ett stort juniorprogram för att var helt säker.

Nu är tillväxten för nya svenska förare inte alls dålig, tvärtom. Joel Eriksson var tvåa i Formel 3 Europamästerskap 2017 och spåddes en lysande framtid men valde bort formelbilsracing för DTM och tryggheten som fabriksförare för BMW under årets säsong. Igår blev Linus Lundqvist mästare i brittiska Formel 3 och sägs ha väldigt goda möjligheter att ta nästa steg, siktet är inställt på ”nya” Formel 3 som tar över efter GP3. Bakom Linus Lundqvist finns även Hampus Ericsson, yngre bror till Marcus, som kört Formel 4 i år men som tog steget upp i brittiska F3 de avslutande helgerna i år med skapligt resultat. Det finns alltså duktiga förare på gång men det har det å andra sidan alltid gjort, det är bara så förtvivlat svårt att ta det sista steget.

Nästa säsong blir det framförallt spännande att följa Linus Lundqvist som då, om han kan säkra en budget till ”nya” F3 och hamnar i ett bra team, verkligen får chansen att visa vad han går för och kanske bli aktuell för något av de stora juniorprogrammen som finns. Brittiska Formel 3, där Linus kört i år, är lite svårbedömt som mästerskap då det inte är samma reglemente som FIA:s F3-mästerskap med, lite förenklat, ett uppdaterat Formel 4-chassi men med en starkare motor än Formel 4. Oavsett vad så har Linus Lundqvist vunnit ett hyfsat stort mästerskap och det är sådant som räknas, att ha jämnheten över en hel säsong att verkligen säkra en titel. Många kan var snabba då och då men att ha styrkan att gå hela vägen är en egenskap inte alla besitter.

Mick Schumacher efter att ha säkrat till FIA F3 European Championship

Mick Schumacher efter att ha säkrat till FIA F3 European Championship

Vi är inne i den delen av säsongen där många mästerskap avslutas och i helgen blev ett annat mycket intressant namn mästerskapsvinnare. Jag talar förstås om Mick Schumacher som körde hem Europamästerskapet i Formel 3 på Hockenheim. Mick, son till sjufaldige världsmästaren Michael, har  alla förutsättningar att nå hela vägen till Formel 1, inte minst ekonomiskt men också tack vara bra fart på banan vilket han främst visat denna säsong. Mick är inne på sin fjärde säsong i Formel-bil där han inledde med två år i Formel 4 innan han tog steget upp i Formel 3 förra året tillsammans med Prema som han även körde för sitt andra år i Formel 4 för.

Jag kan inte direkt påstå att jag inledningsvis imponerades av Mick Schumacher i Formel 3 där han låg i mitten av fältet under sin rookiesäsong och såg inte heller ut att ta några egentliga kliv till i år. Men något hände under helgen i SPA ungefär halvvägs in på årets säsong, det var precis som om proppen släppte och efter att ha tagit sin första seger i race 3 på SPA stod segrarna som spön i backen under andra halvan av säsongen och i lördags kunde han alltså säkra årets titel.

Att Mick Schumacher kör Formel 1 inom några år tror jag de flesta är övertygade om, frågan är bara för vem? Mercedes är garanterat intresserat precis som Ferrari men kanske även Red Bull kan blanda sig denna dragkamp och erbjuda Schumacher en plats redan till nästa säsong. Exakt så vann ju Red Bull fighten om Max Verstappen då man direkt efter Formel 3 kunde erbjuda den då 17-årige Verstappen en plats på gridden. Jag är bara inte säker på hur intresserade Schumachers familj är av att stressa in honom i Formel 1, jag vet att man tittar på att köra Formel 2 med Prema nästa säsong och som jag skrev tidigare så behöver man egentligen inte stressa för mycket. Man kan ju bara tänka sig vilket tryck det skulle bli om Mick Schumacher skulle köra Formel 1 redan nästa år. Jag gissar på minst ett år i Formel 2 innan vi får se Schumacher i Formel 1 och jag tror inte heller man placerar honom i något juniorprogram, det behövs helt enkelt inte och det är bättre att vara oberoende. Han kommer oavsett att kunna förhandla till sig ett bra kontrakt men vem han än väljer att köra för i framtiden, han har helt enkelt rätt efternamn.