George Russell klar för Williams

Ledaren av Formel 2, George Russell, tar steget upp i Formel 1 nästa säsong tillsammans med Williams

Ledaren av Formel 2, George Russell, tar steget upp i Formel 1 nästa säsong tillsammans med Williams

Williams bekräftar idag att George Russell kör för teamet 2019. Detta har länge varit ett starkt rykte och idag fick vi alltså besked om att det stämde. George Russell leder för närvarande Formel 2 efter en väldigt stark säsong så här långt där han leder 37 poäng före Thaibritten Alex Albon med 48 poäng kvar att köra om den avslutande helgen i Abu Dhabi.

Inget att säga om att George Russell får denna chans, han är väl värd att testas i Formel 1 efter att förutom ha kört Formel 2 denna säsong även varit testförare åt både Mercedes och Force India. George Russell är Mercedesjunior och med tanke på att Toto Wolff inte vill ”öppna dammluckorna och köpa platser på gridden åt sina förare” undrar man ju hur Mercedes löser denna befordran. Är det något som Williams är i behov av så är det pengar och denna styrning kommer inte gratis det är ett som är säkert.

Nästa fråga är hur vi ska se på den interna rangordningen mellan Mercedes juniorer. Esteban Ocon har fått lite drygt två säsonger i Formel 1 och ser inte ut att finnas på gridden nästa säsong medan den andre junioren Russel tar steget upp. Jag var redan i somras inne på att Ocon började ligga lite illa till internt när Mercedes var på väg att förlänga med Valtteri Bottas och med en snabb Russell i Formel 2. Nu ser vi resultatet av detta där Bottas och Russel kör Formel 1 2019 medan Ocon troligen får stå på sidan, jag skriver troligen för det är ju inte HELT kört men till största delen.

Avslutningsvis blir det intressant och se vad som händer med den andra platsen i Williams där Sergei Sirotkin och hans finansiärer inte är allt för sugna att lägga mer pengar i ett projekt som uppenbart står och stampar. Robert Kubica skulle kunna bli aktuell igen om det visar sig att Sirotkin hoppar av vilket skulle göra Williams line up nästa säsong lite intressant. Kubica är välfinansierad, ett bra namn marketingmässigt och en snabb förare vilket dock hjälper föga om inte Williams får ordning på sin bil.