UPPDATERAD: Valtteri Bottas kvalsnabbast i Ryssland…

Valtteri Bottas var snabbast i dagens kval till Rysslands GP

Valtteri Bottas var snabbast i dagens kval till Rysslands GP

Det blev Valtteri Bottas som tog pole position på banan där han förra säsongen tog sin första seger i karriären. Bottas har blivit starkare och starkare ju längre helgen gått och idag satte han så stor press på Lewis Hamilton att den senare för en gång skull gick lite över gränsen för vad bilen klarade. Lewis hade tre tiondelar upp på Bottas till första mellantiden på sitt sista försök men tappade bilen i kurva 7 och fick avbryta sitt varv.

Ferrari har av någon anledning inte alls haft farten den här helgen för att sätta press på Mercedes och det var samma sak i dagens kval där man är ca en halv sekund långsammare. Sebastian Vettel lyckades bäst av Ferrariförarna och startar P3 vilket inte nödvändigtvis behöver bli så tokigt. Minns hur Valtteri Bottas lyckades ta sig om Ferrari förra året ner mot kurva 2 från just tredje rutan. Här i Sotji är det väldigt långt ner till första inbromsningen och en bra start följt av slipstreamen du får bakom kan mycket väl räcka för att komma i omkörningsläge in i kurva 2. Kimi Räikkönen skuggade Vettel genom hela kvalet men fick till slut ge sig slagen med tre tiondelar. Vi hörde på radion och såg på tv-bilderna att han blev lite störd av Lewis Hamilton genom kurva 13, Hamilton körde väldigt långsamt efter att ha avbrutit sitt avslutande försök och hamnade därför i vägen för Kimi som på radion menade att Lewis saktat ner extra mycket med avsikt, det hela fick till följd att Kimi bromsade på sig en aning och kanske förlorade någon/några tiondelar just där.

Mittfältsfighten blev också väldigt spännande med tre team inblandade, Sauber, Force India och Haas. Det blev Kevin Magnussen som gick vinnande ur denna batalj knappt före Esteban Ocon och Charles Leclerc. Sergio Perez, Romain Grosjean och Marcus Ericsson avslutade topp 10.

Marcus Ericsson tog sig för första gången den här säsongen vidare till Q3 mycket tack vare att Red Bull har sin motorbestraffning och inte försökte kvala sig vidare från Q2. Inte heller Renault gjorde något varv i andra kvalrundan då man bedömde det som bättre att starta P11 och P12 då farten inte riktigt fanns för något bättre än max P9 och P10. Marcus Ericsson valde konstigt nog att göra ett extra försök i slutet av Q2 trots att platsen i Q3 redan var klar och hade därmed bara ett set hypersoft i sista kvalrundan. Kanske borde Ericsson ha gjort som Leclerc och sparat ett extra set för två försök i Q3, på sitt enda försök mot slutet så blev det nu ett misstag redan i sektor 1 och start P10 i morgondagens race.

Sett till hur bra Marcus körde under racesimuleringen igår så känns det ändå som att det goda möjligheter till poäng i morgon men det krävs att han gör en bra start men även tar fram sin allra bästa kunskaper i däckshantering vilket han är omvittnat skicklig på. Bakom Ericsson valde som sagt Renault att inte försöka gå till Q3 och har fritt däcksval i morgon, framför finns båda Haas-bilarna som inte hade någon fart alls på hypersoft under FP2. Charles Leclerc hade inte heller en av sina bästa fredagar och såg också ut att ha problem med att hålla liv i hypersoft så det finns allt att vinna med en riktigt bra förstastint i morgon. Force India är mina favoriter till att bli bäst av resten, stabil körning hela helgen av Ocon och Perez, nu ska de bara låta bli att köra på varandra så finns många viktiga VM-poäng i potten för deras del.

Längre ner blir det också spännande och se hur långt upp Red Bull kan komma från sista startled. Båda förarna såg starka väldigt ut på ultrasoft, som jag utgår från att de startar på i fredags och rimligen bör de ha en bra chans att köra upp sig en hel del, kanske så högt upp att det tar platserna bakom Mercedes och Ferrari.

Läste mig just till att man ändrat reglerna för i vilken ordning man rankas efter motorbestraffning. Det visar sig att den som först använder de nya delarna i FP1 har förtur.. därav lite märklig ordning längst ner och en förklaring till varför vi hade köbildning av bilarna som hade bestraffning ut på FP1 i fredags.

Resultat kval Rysslands GP

1 Valtteri Bottas Mercedes 1m31.387s -
2 Lewis Hamilton Mercedes 1m31.532s 0.145s
3 Sebastian Vettel Ferrari 1m31.943s 0.556s
4 Kimi Raikkonen Ferrari 1m32.237s 0.850s
5 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1m33.181s 1.794s
6 Esteban Ocon Force India/Mercedes 1m33.413s 2.026s
7 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 1m33.419s 2.032s
8 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m33.563s 2.176s
9 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m33.704s 2.317s
10 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m35.196s 3.809s
11 Carlos Sainz Renault - -
12 Nico Hulkenberg Renault - -
13 Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 1m35.612s 4.225s
14 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 1m35.977s 4.590s
15 Lance Stroll Williams/Mercedes 1m36.437s 5.050s
16 Fernando Alonso McLaren/Renault 1m35.504s 4.117s
17 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault - -
18 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda - -
19 Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 1m35.037s 3.650s
20 Max Verstappen Red Bull/Renault