Stoffel Vandoorne lämnar Mclaren…

Idag blev det klart att Stoffel Vandoorne lämnar Mclaren efter denna säsong

Idag blev det klart att Stoffel Vandoorne lämnar Mclaren efter denna säsong

Har hänt en del sedan målflagg igår där bl a Romain Grosjean blev diskvalificerad efter målgång igår efter att Renault lämnat in en protest mot att bilens golv inte överensstämde med reglerna, hela bakgrunden här redovisad av Autosport.com.

Idag på morgonen meddelar även Mclaren att Stoffel Vandoorne lämnar teamet efter den här säsong och framtiden för Belgaren i Formel 1 är därmed högst osäker. Alternativ finns men frågan är hur högt i kurs Vandoorne står på marknaden efter en närmast miserabel säsong hittills även om inte det helt och fullt berott på hans körning.

Vidare skrivs allt mer om att Kimi Räikkönen också lämnar Ferrari efter denna säsong till förmån för Charles Leclerc. Viss mediarapportering gör gällande att detta byte hos Ferrari är ”back on track” men jag är inte så säker på att det varit ”off track” sedan kontraktet med Leclercs skrevs tidigare under säsongen. Förre Ferrarichefen Sergio Marchionne talade hela tiden väldigt väl om Leclerc och ska enligt uppgift skrivit ett kontrakt med monegasken som ersättare till Räikkönen men med Marchionnes frånfälle för någon månad sedan började dock rykten florera om att Ferrari eventuellt ville ändra sig och behålla Kimi nån säsong till och låta Leclerc fortsätta att stå på tillväxt men så verkar nu inte bli fallet. Jag såg själv hela Ferrariledningen komma in till Sauber i helgen för att ta ett snack med Charles Leclerc och givetvis var det inte för att prata kontrakt men dessa bossar är mycket medvetna om symboliken i ett sådant besök som för mig indikerar att ett offentliggörande av Leclerc som Ferrariförare nästa säsong är nära förestående.

Då återstår frågan om Kimi lägger av eller kör vidare med något annat team? Som jag ser det finns två alternativ för Kimi om han vill köra vidare och det är Sauber, med support från Ferrari, eller Mclaren. Mclaren har redan gjort klart med Carlos Sainz men vem som kommer köra den andra bilen är inte klart än. Sergio Perez och Lando Norris har teamet själva sagt att man har på en sin lista av tänkbara förare bredvid Sainz nästa år men varför inte också överväga Kimi? Räikkönen besitter massor med erfarenhet och är dessutom en omåttligt populär förare som teamet kan ha nytta av rent marketingmässigt.

Detta att Mclaren säger sig överväga Perez är också lite lustigt när mexikanen upprepade gånger sagt till oss att han har kontrakt klart för 2019 men att han inte kan avslöja med vilket team ännu, är det Mclaren måntro? Skulle faktiskt tro att det är antingen Perez eller Räikkönen som kör med Sainz 2019.