Lewis Hamilton krigade ner Ferrari på Monza…

Lewis Hamilton vann idag efter mycket stark körning Italiens GP.

Lewis Hamilton vann idag efter mycket stark körning Italiens GP.

Lewis Hamilton vann Italiens GP efter ett hans bättre genomförda lopp genom hela karriären. Hamilton, från ruta tre, hade inga som helst planer på att låta Ferrari rinna iväg med segern och visade direkt vilket humör han var på idag. Attacken och omkörningen av Vettel in i andra chikanen på första varvet var riktigt tuff och gjorde även att Sebastian Vettel snurrade och hamnade långt efter redan från start. Lewis fortsatte sedan att sätta extremt hård press på Kimi Räikkönen genom hela första stinten och när Ferrari tog in Kimi efter 20 varv för att byta till soft stannade Hamilton kvar ytterligare 8 varv och skaffade sig den extra marginal som krävdes för att till slut köra om Kimi vars däck tog slut lite för tidigt.

Mercedes hade innan Italiens GP flaggat för att börja använda teamorder för att bättra på sina möjligheter att vinna förar-vm och idag fick sannerligen Valtteri Bottas en supportroll och han var också starkt bidragande till att Kimi inte kunde vila sin softdäck när han höll sig kvar på banan framför sin landsman så länge att Hamilton kom ikapp igen. Lewis lite längre första stint var en chansning då han tappade tid mot Räikkönen på nya däck men då Bottas fanns med i spel så kunde Lewis komma ifatt och till slut förbi. En smart taktik från Mercedes som denna gång räknade rätt och därmed manövrerade ut Ferrari på deras hemmaplan.

Tyvärr fick vi aldrig se vad Sebastian Vettel kunde ha tillfört i täten av detta race, det känns som han överkörde lite i sin iver att hålla Lewis bakom sig på första varvet och fick betala dyrt för detta.

Apropå Mercedes taktik kan man ställa sig frågande till hur tillåtet det är för Mercedes att ta ut sina mekaniker i depågatan och sedan inte genomföra depåstoppet. Det står tydligt och klart i reglerna att man enbart får ta ut personalen i depågatan om man verkligen ska göra ett depåstopp. Mercedes luring kan ha gjort att Ferrari tog in Kimi, som i det läget låg före Lewis banan, och det blev ju uppenbart lite för tidigt då däcken under andra stinten inte höll hela distansen. Ska bli mycket intressant och se om det blir något snack om detta i efterhand.

Trea blev till slut Valtteri Bottas som trots att han offrades när det gäller optimal taktik kunde sätta så mycket press på Max Verstappen att de körde ihop vid ett omkörningsförsök av Bottas. Detta fick till följd att Verstappen fick fem sekunders tidstillägg och blev femma trots att han var trea i mål. Det var en tight situation och kanske en bedömning i hårdaste laget. Verstappen tyckte definitivt att han lämnade plats men domarna gjorde en annan bedömning. Detta gjorde i sin tur att Sebastian Vettel klassificerades som fyra då han var mindre 5 sekunder bakom Verstappen i mål som femte bil.

Otroligt spännande börjar det nu bli om fjärde platsen i konstruktörs-vm där Romain Grosjean stod för en strålande insats idag som 6:a i mål och då Renaults Carlos Sainz bara orkade med att bli 9:a tog Haas in de 6 poäng man låg bakom Renault inför dagens race och ligger nu på samma poäng som Renault med 7 race kvar att köra.

Sauber hade en ingen rolig helg här på Alfa Romeos hemmaplan med Charles Leclerc på 12:e plats och Marcus Ericsson som 16:e vid målflagg. Överlag har farten saknats där problemen med bakvingens DRS under andra träningen gjorde att man fick köra lite väl konservativ inställning på vingen för att undvika att vingen återigen fastnade i öppet läge och då hänger man inte med på denna högfartsbana. Marcus Ericsson gjorde enligt honom själv en riktigt bra start men krokade ihop med Brendon Hartley på väg ner mot första kurvan och fick punktering. I det efterföljande depåstoppet valde Sauber att lägga på supersoft och chansa på att klara sig till mål vilket dock inte lyckades.

Resultat Italiens GP
Aktuell mästerskapsställning hittar du här.

1 Lewis Hamilton Mercedes 53 1h16m54.484s
2 Kimi Raikkonen Ferrari 53 8.705s
3 Valtteri Bottas Mercedes 53 14.066s
4 Sebastian Vettel Ferrari 53 16.151s
5 Max Verstappen Red Bull/Renault 53 18.208s
6 Romain Grosjean Haas/Ferrari 53 56.320s
7 Esteban Ocon Force India/Mercedes 53 57.761s
8 Sergio Perez Force India/Mercedes 53 58.678s
9 Carlos Sainz Renault 53 1m28.140s
10 Lance Stroll Williams/Mercedes 52 1 Lap
11 Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 52 1 Lap
12 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 52 1 Lap
13 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 52 1 Lap
14 Nico Hulkenberg Renault 52 1 Lap
15 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 52 1 Lap
16 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 52 1 Lap
17 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 52 1 Lap
- Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 23 Power Unit
- Fernando Alonso McLaren/Renault 9 Retirement
- Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 0 Collision