Fernando Alonso slutar i Formel 1…

Fernando Alonso meddelade igår att årets säsong blir den sista i Formel 1

Fernando Alonso meddelade igår att årets säsong blir den sista i Formel 1

Ledsen för lite sen ankomst angående Fernando Alonsos besked igår att han lägger av med Formel 1 efter denna säsong. Jag har dock tämligen giltigt skäl då en av mina hundar gick över regnbågsbron igår och en annan blev akut dålig ungefär samtidigt. Sitter just nu hos veterinären och väntar på att min valp ska opereras och passar på att uppdatera bloggen lite när vi ändå bara sitter still i ett behandlingsrum.

Som sagt, Fernando Alonso väljer att avsluta Formel 1-karriären efter denna säsong och jag tror inte någon är direkt överraskad över beslutet. Efter flytten från Ferrari till Mclaren har det inte riktigt gått som planerat för spanjoren och utsikterna för att han inom rimlig tid ska ha en konkurrenskraftig bil att vinna race med är små, för att inte säga obefintliga, de närmaste säsongerna.

När man läser runt lite vad depåns ”förståsigpåare” tycker om Alonsos besked så blir rätt tydligt att de flesta tycker att han inte riktigt fått ut max av sin karriär i Formel 1, att potentialen att vinna många VM-titlar har funnits där men att Alonso på något sätt varit för stark för sitt eget bästa. Förre föraren och SKY-experten Martin Brundle skrev på sin twitter följande vilket jag tycker stämmer rätt väl med min egen bild av Alonso.

Fernando Alonso har ett rykte om sig att vara lite av en trubbelmakare och historierna runt honom genom karriären backar upp detta rykte. Tänker främst på crashgate i Singapore 2008 eller kvalet till Ungerns GP 2007 när konflikten mellan honom och Mclaren-teamet angående statusen inom teamet kulminerade på riktigt. Vet också att det muttrades en hel del om att Fernando Alonso blandade sig sig lite för många saker utanför sitt kompetensområde under sina år i Ferrari.

Fernando Alonso är i första hand en väldigt snabb förare, många anser att han är DEN snabbaste, tyvärr tror jag dock att han ambitioner och iver att lyckas varit hans värsta fiende många gånger. Samtidigt är det samma målmedvetenhet som gjort att han faktiskt har två VM-titlar, startat över 300 GP:n och kört ihop närmare 2000 VM-poäng under de 17 år han varit i Formel 1. Ett facit som Alonso sannerligen inte behöver skämmas för, tvärt om, men det går ändå inte att komma från känslan att det fanns kapacitet för så mycket mer.

Det blir nu spännande att se vad nästa kapitel i hans karriär blir, jag räknar helt kallt med att han fortsätter köra racerbil ett tag till. WEC, som du från och med kommande helg för övrigt ser på Viasat Motor och Viaplay fram till 2021, finns ju kvar och sedan har vi Fernandos dröm om att vinna Indy500 kvar, det tredje loppet i the triple crown. Just suget att vinna Indy500 gör att jag som många andra tror att det blir Indycar full tid nästa säsong, kanske i ett nystartat Mclaren Indycarteam.

Slänger med veckans F1-podd där Erik Stenborg och jag själv intervjuar varandra om livet i F1-cirkusen. Jag hann med att slänga in att Alonso lägger av men inte så mycket mer, rekommenderar istället nästa veckas podd för mer analyser kring Alonsos avhopp.