Lewis Hamilton mot alla odds vinnare i Tyskland…

Lewis Hamilton stod för en stark upphämtning och vann Tysklands GP på Hockenheim

Lewis Hamilton stod för en stark upphämtning och vann Tysklands GP på Hockenheim

Lewis Hamilton vann idag mycket överraskande Tysklands GP efter start från 14:e rutan. Den blygsamma startpositionen gjorde att han själv vara väldigt pessimistisk kring sina chanser men i slutänden lyckades han vara först i mål men han fick en del hjälp på vägen. Fötts och främst var det dock mycket stabil körning som gjorde jobbet men faktum är att hans valda strategi också spelade honom i händerna en aning när regnet kom in över banan. Tanken var att starta på soft och sen vänta på eventuellt regn, om regnet inte kom var tanken en snabb avslutning på ultrasoft. 

Regnet kom men lite för sent för de som långsintade på hårda däck, däribland Hamilton, och ett depåstopp krävdes för nya ultrasoft som bedömdes vara det bästa när det lätta regnet kom. Tanken var att köra dessa däck så hårt det gick för att ta igen tappade mark vid depåstoppet och därmed kunna vara på samma nivå som de övriga när ett ev stopp för regndäck behövdes. Lewis bedömde läget perfekt och behöll lugnet på sina torrdäck medan många andra valde att komma in för regndäck och när både Räikkönen och Bottas gick in för nya ultrasoft i samband med säkerhetsbilen efter Vettels avåkning så var han helt plötsligt i ledningen, en position han sedan höll in i mål efter att Valtteri Bottas blivit tillsagd att hålla sin plats bakom Hamilton in i mål.

Merparten av racet var Sebastian Vettel i ledningen men det hela tog slut in i Sachskurvan inne i motodromen när han i väldigt låg fart, i lätt regn, körde av banan och in i barriären. Vettels frustration gick inte att ta miste på när dunkade händerna i ratten av ilska men tog utan omsvep på sig hela misstaget efteråt och var ändå tämligen samlad när han lugnat sig en aning och mötte pressen. Det var ett misstag helt klart men det är så lätt gjort och hade kunna drabba vem som helst i fältet med så små marginaler som fanns.

Marcus Ericsson var en av fyra förare som höll sig kall när regnet kom och vi hörde i intervjun efter loppet att han varit stenhård mot teamet om att stanna kvar ute, inte en chans att skulle kasta bort denna möjlighet till VM-poäng vilket det blev två stycken med en 9:e plats i mål. Riktigt bra gjort måste jag säga och visar återigen vilken stark racer Ericsson är, man kan ju bara tänka sig hur bra det skulle kunna bli om han startade lite högre upp. För Charles Leclerc blev det däremot ingen lyckad eftermiddag där han, tvärtemot Ericsson, var den första inne i depå för regndäck vilket han själv menade var misskommunikation med teamet där han inte alls ville komma in. I läget som idag uppstod så har föraren ett mycket stort ansvar för situationen med den feedback som ges tillbaka till teamet ang förhållandena på banan, känns som man blev lite girig och gapade efter lite för mycket. Självklart hade det kunnat bli en riktigt lyckträff om regnet tilltagit men lite mer kyla krävs i dessa lägen och det saknas kanske lite erfarenhet ännu för att korrekt bedömning. Leclerc ville inte direkt ta på sig någon skuld och det är såklart ett samarbete med teamet och de får, precis som han sa efteråt, analysera vad som gick galet.

Helt säkert en ganska rörig ”efter race” rapport men det får bli så efter ett lopp som grymt spännande  och med åskvädret som till slut kom in över banan måste vi nu släcka ner här i hytten

Resultat Tysklands GP

1 Lewis Hamilton Mercedes 67 1h32m29.845s
2 Valtteri Bottas Mercedes 67 4.535s
3 Kimi Raikkonen Ferrari 67 6.732s
4 Max Verstappen Red Bull/Renault 67 7.654s
5 Nico Hulkenberg Renault 67 26.609s
6 Romain Grosjean Haas/Ferrari 67 28.871s
7 Sergio Perez Force India/Mercedes 67 30.556s
8 Esteban Ocon Force India/Mercedes 67 31.750s
9 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 67 32.362s
10 Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 67 34.197s
11 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 67 34.919s
12 Carlos Sainz Renault 67 43.069s
13 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 67 46.617s
14 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 66 1 Lap
15 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 66 1 Lap
16 Fernando Alonso McLaren/Renault 65 Not running
- Lance Stroll Williams/Mercedes 53 Brakes
- Sebastian Vettel Ferrari 51 Spun off
- Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 51 Not running
- Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 27 Not running