Max Verstappen vinnare på Red Bull Ring…

Max Verstappen vann  lite överraskande dagens race i Österrike

Max Verstappen vann lite överraskande dagens race i Österrike

Vilket race det blev i Österrike där inte mycket blev som man trodde på förhand. Först och främst ett mycket högre däckslitage en någon förutspått, mycket tack vare betydligt högre bantemperatur idag mot tidigare i helgen vilket nog ställde till det.

Max Verstappen tog segern efter ett mycket väl genomfört lopp med mogen körning och precis lagom med däckshantering vilket gjorde att han kunde hålla undan före det två Ferraribilarna med Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel som var på jakt. Tydligt dock att Ferrari har bättre däckekonomi än de övriga i toppen där man inte inte hade problem med blister som egentligen alla andra på banan hade genom racet. Den enda i övrigt som såg ut att ha däcken riktigt bra god kondition under loppet var faktiskt Marcus Ericsson som idag stod för en superb insats och blev 10:a i mål.

Det hade kunnat bli än bättre för Ericsson som var uppe på 9.e plats och jagade för att gå ikapp Fernando Alonso som dock höll undan. Ericsson fick sedan ge tillbaka 9:e platsen till Charles Leclerc precis innan målflagg då han i sin tur blivit förbisläppt några varv tidigare med ambition från teamet att försöka ta Alonso i kraft av mycket bättre däck. Tyvärr skedde detta lite för sent och varven räckte inte till för Ericsson som sedan stod för sin del av uppgörelsen, om han inte kom förbi Alonso skulle han ge tillbaka positionen till Leclerc. Man kan tycka mycket om just detta, teamet ville ha mer än 9:e och 10:e plats och gjorde ett försök, vi tror att Marcus hade kunnat ta Leclerc ändå men då hade chansen att jaga på Alonso troligen gått om intet. Det var helt enkelt värt ett försök från teamets sida och det får vi och de inblandade leva med. Det man kan tycka är möjligen att platsbytet mellan Sauberförarna skulle skett något tidigare, då hade chansen till mer VM-poäng varit större.

Storfavoriten Mercedes hade ingen lyckad dag med Valtteri Bottas som drabbades av hydralikproblem och bröt tidigt. För Lewis Hamilton blev det inte heller någon målgång efter att tappat motoreffekten av någon anledning. Innan dess hade dock teamet ”tappat bollen” när det var Virtuell säkerhetbil i inledningen på loppet. Hamilton var den enda som stannade ute av toppteamen och när han sedan gick i depå 10-talet varv senare kom han ut som fyra. Förvirringen var då stor kring vad som skett och teamet tog hela skulden för det inträffade men problemen slutade inte där. Hamilton som knappt kört ett enda varv under helgen på soft, däckvalet för den andra stinten, körde slut på sina bakdäck och tvingades gå i depå en gång till och kom efter det ut utan chans att köra om pallplatserna. Nu spelade detta i slutänden ingen roll då bilen sedermera svek ändå. Mercedes gör för andra gången denna säsong ett misstag i sina beräkningar runt VSC och måste nu gå till botten med vad man gör galet, gudarna ska vet att man sannerligen har resurser för att ha koll på detta men ibland kommer det ner till ett simpelt mänskligt misstag och då blir det som det blir oavsett mängden datorkraft tillgänglig.

Sammanfattningsvis har vi, med dagens resultat, fortsatt en härlig kamp om VM-titeln där Vette nu leder förar-vm med 1 poäng och med Ferrari 10 före Mercedes i konstruktörs-vm. Fighten går vidare redan nästa helg på Silverstone och gissningsvis med ett rejält revanschsuget Mercedes på banan. Tycker även att det är spännande och se hur Max Verstappen växer för varje helg som går nu när han fått ordning på sin körning, nästan lite synd att inte Renaultmotorn är lika stark som Mercedes och Ferraris för då hade kunnat få en ännu tuffare fight om årets VM-titlar.

Resultat race Österrikes GP
Aktuell ställning i mästerskapstabellerna hittar du här.

1 Max Verstappen Red Bull/Renault 71 1h21m56.024s
2 Kimi Raikkonen Ferrari 71 1.504s
3 Sebastian Vettel Ferrari 71 3.181s
4 Romain Grosjean Haas/Ferrari 70 1 Lap
5 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 70 1 Lap
6 Esteban Ocon Force India/Mercedes 70 1 Lap
7 Sergio Perez Force India/Mercedes 70 1 Lap
8 Fernando Alonso McLaren/Renault 70 1 Lap
9 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 70 1 Lap
10 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 70 1 Lap
11 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 70 1 Lap
12 Carlos Sainz Renault 70 1 Lap
13 Lance Stroll Williams/Mercedes 69 2 Laps
14 Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 69 2 Laps
15 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 65 Not running
- Lewis Hamilton Mercedes 62 Retirement
- Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 54 Retirement
- Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 53 Retirement
- Valtteri Bottas Mercedes 13 Hydraulics
- Nico Hulkenberg Renault 11 Power Unit