Hamilton dominerade Frankrikes GP…

Ingen kunde hota Lewis Hamilton på Le Castellet

Ingen kunde hota Lewis Hamilton på Le Castellet

Lewis Hamilton hade inga större problem att ta hem segern i återkomsten av Frankrikes GP i eftermiddag. Lewis tog starten och kontrollerade sedan racet från spets. Bakom honom hände desto mer där Sebastian Vettel gjorde en bra start, nästa för bra for han kom väldigt nära Hamilton in i första sväng och tappade troligen en hel del downforce under inbromsning och gled ut i Valtteri Bottas som fick sitt vänstra baksäck punkterat av Vettels framvinge. Båda tvingades i depå för nya däck plus byte av nos för Vettel och hade efter det inte med den absoluta tätstriden att göra.

Red Bulls Max Verstappen gjorde bakom Hamilton ett mycket bra lopp och höll så gott han kunde jämna steg med Hamilton men kunde aldrig riktigt hota. Daniel Ricciardo höll länge den sista pallplatsen men fick skador på sin bil halvvägs genom racet och kunde till slut inte hålla mot när en jagande Kimi Räikkönen kom ikapp.

Kevin Magnussen blev bäst av resten i sin Haas-bil och är återigen den som tar poängen i det amerikanska teamet. Stark insats av dansken som var inblandad i många fighter genom racet men ändå lyckades få ut max av materialet trots hård uppvaktning från Valtteri Bottas mot slutet.

Valtteri Bottas såg inte ut att ha riktigt den fart som bilen var kapabel till efter incidenten på första varvet. Finländaren tog gott om tid på sig att försöka ta sig igenom fältet och jag misstänker att det var lite skador på bilen som höll tillbaka honom i racet, i skrivande stund har jag dock inte fått detta bekräftat.

Renault kommer ifrån sitt hemma-GP med hedern i behåll efter nya VM-poäng för båda förarna. Carlos Sainz hade lite flyt i inledningen med allt som hände och var en kort period på tredje plats. Det blev till slut 8:e och 9:e plats för bilarna i mål.

Sauber fick också med sig en ny VM-poäng genom Charles Leclerc som var uppe på 6:e plats men föll tillbaka till 10:e i mål. En solid insats som visar att Sauber tar kliv framåt med bilen, teamet beräknade att helgens uppdateringar var värda ca 3 tiondelar. Marcus Ericsson gjorde också en stabil insats även om det saknades fart främst under den första stinten. Marcus var uppe på 11:e plats efter första varvets händelser och så långt så det väldigt bra ut. Tyvärr orkade han inte hålla den positionen under de inledande varven men kom sedan igång halvvägs in i första stinten på sina supersoft. Efter detta höll Ericsson jämna steg med resten av mittfältet och lyckades via en undercut ta sig förbi Toro Rossos Brendon Hartley för 13:e plats i mål.

Sammanfattningsvis ett ok lopp i Frankrike, den befarade kökörningen uteblev då det visade sig att DRS-zonen på bakrakan var väl tilltagen för att man skulle kunna ta sig förbi, t o m lite väl generöst tilltagen. Vi såg faktiskt omkörningar på andra ställen av banan också och förvånande nog flera stycken genom långa kurva 11. Tycker nog ändå man kan ta sig en titt på banans layout till kommande lopp här på Paul Ricard, kanske köra utan chikanen med betydligt mindre downforce på bilarna och en än större utmaning genom den tekniska sista sektorn.

Det man inte löst speciellt bra här är dock trafiksituationen och den måste man definitivt se över till nästa år, helt oacceptabelt som det varit i år med fullständigt trafikkaos. Blir nu en lång kväll i bilköerna ut från banan, kan nog ta flera timmar innan man är ute på motorvägs för vidare transport mot Nice och flyget hem i morgon.

Resultat Frankrikes GP
Aktuell ställning i mästerskapstabellerna hittar du här.

1 Lewis Hamilton Mercedes 53 1h30m11.385s
2 Max Verstappen Red Bull/Renault 53 7.090s
3 Kimi Raikkonen Ferrari 53 25.888s
4 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 53 34.736s
5 Sebastian Vettel Ferrari 53 1m01.935s
6 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 53 1m19.364s
7 Valtteri Bottas Mercedes 53 1m20.632s
8 Carlos Sainz Renault 53 1m27.184s
9 Nico Hulkenberg Renault 53 1m31.989s
10 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 53 1m33.873s
11 Romain Grosjean Haas/Ferrari 52 1 Lap
12 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 52 1 Lap
13 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 52 1 Lap
14 Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 52 1 Lap
15 Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 52 1 Lap
16 Fernando Alonso McLaren/Renault 50 Not running
17 Lance Stroll Williams/Mercedes 48 Tyre
- Sergio Perez Force India/Mercedes 27 Power Unit
- Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 0 Collision
- Esteban Ocon Force India/Mercedes 0 Collision