Valtteri Bottas framtid…

Valtteri Bottas här tillsammans med sin teamkollegan Lewis Hamilton

Valtteri Bottas här tillsammans med sin teamkollega Lewis Hamilton

Alltid väldigt spännande när silly season sätter igång och en mjukstart får man väl kalla det när Valtteri Bottas är öppen med att han nu vill ha ett flerårskontrakt med Mercedes vid en eventuell förlängning. Ganska självklart önskemål kan jag tycka och säkert något som Mercedes också överväger, speciellt med tanke på den fart finländaren visat i år men även för den goda stämning som råder i teamet där Bottas inte på något sätt hotar Lewis Hamilton på samma sätt som Nico Rosberg gjorde. Jag ska inte säga att Valtteri Bottas lagt sig ner och accepterat andrafiolen, men visst har Hamilton ett övertag både på banan och i status i teamet och ändå Bottas plockar de poäng som behövs för att just nu leda konstruktörs-VM – Perfekt för Mercedes, Hamilton som kan koncentrera sig på att vinna förartiteln och med Bottas som starkt backar upp för att ta konstruktörs-vm

Läste f ö att någon trodde Mercedes köpte loss Bottas från Williams till förra säsongen för ca 100 miljoner kronor, detta stämmer inte riktigt. Det var sponsorer bakom Valtteri Bottas personligen som täckte upp för den kostnaden och gjorde det mer eller mindre till en nollsummesaffär för Mercedes. Smart lösning där finansiärerna bakom Bottas uppenbarligen såg detta som en drömchans för deras exponering i kombination med att Bottas kunde ta steget upp i världsmästarteamet – en s k win win situation för alla inblandade, även för Mercedes som det sett ut så här långt.

Jag var redan när Bottas klev över till Mercedes tydlig med att det förstås var en drömchans men också en stor risktagning. Mercedes har flera duktiga juniorer som inte vill annat än att peta bort Bottas från platsen bredvid Hamilton. Pressen är hård på juniorerna Esteban Ocon och George Russell att leverera där främst Russell har ett lite större tidsfönster att operera i än vad Ocon har. För Valtteri Bottas skulle karriären kunna ta tvärstopp om t ex Esteban Ocon befanns vara ett bättre val inför 2019. De investerade pengarna hos Mercedes skulle kanske inte följa med någon annanstans och alternativen att byta upp sig blir små när man väl kört för Mercedes och hur intresserade är han sponsorer på att flytta neråt på gridden?

Skulle Mercedes däremot välja att behålla Vallteri Bottas och skriva ett kontrakt på säg 2+1 år så betyder det i praktiken att Esteban Ocon är körd från Mercedes, för George Russells del så kan han stå på tillväxt något år till och kan hamna perfekt i fönstret för när Bottas eventuella förlängning tar slut och skulle därmed bli den naturlige ersättaren om han då bedöms ha den fart som krävs. Det kostar en rejäl slant (ca 100 miljoner) för Mercedes att ha Ocon hos Force India, pengar som man inte spenderar i all evighet och med vad som hände Pascal Wehrlein i färskt minne är tiden knapp för Ocon att övertyga sin arbetsgivare.

Esteban Ocon blev hyllad av många för sina insatser under fjolåret, ofta jämn med med den betydligt mer erfarne Sergio Perez och bjöd verkligen upp till kamp internt i Force India. Att Ocon fick så fina vitsord hjälpes givetvis upp av att Force India hade en så stark bil. I år däremot har det inte varit samma flyt, Force India har tappat mot konkurrenterna och halkat efter samtidigt som Esteban Ocon har haft lite missflyt blandat med mindre bra insatser, tänker då främst på ihopkörningen med Kimi Räikkönen i Baku. Ska Esteban Ocon bli fabriksförare hos Mercedes 2019 krävs stora saker från honom resten av den här säsongen. Mercedes vet vad man har men inte riktigt vad man får och så länge Bottas gör jobbet blir han väldigt svår att peta bort.

Om jag ska tippa Valtteri Bottas eller Esteban Ocon hos Mercedes 2019 så säger jag just nu 70/30 Bottas.