Lewis Hamilton vinnare när Mercedes vann dubbelt i Spanien…

Lewis Hamilton vann Spaniens GP

Lewis Hamilton vann Spaniens GP

Spaniens GP blev som väntat inte något superdramatiskt race där Mercedes lika väntat blev för starka för alla andra och vann dubbelt med Lewis Hamilton före Valtteri Bottas. Banan i Barcelona är en riktig Mercedesbana och det är nog som Rickard Rydell sa i sändning så att bilen är den mest kompletta på denna typ av bana med både sina långa snabba svängar i kombination med en långsam avslutning på varvet. Att det var ett viktigt race för Mercedes underströks av att hela styrelsen för Mercedes var på plats i Spanien med svenske Ola Kjellenius i spetsen. Mercedes leder nu tämligen klart båda mästerskapen och hoppas givetvis kunna bygga vidare på detta övertag poängmässigt.

Ferrari nådde inte upp till den nivå man haft tidigare under säsongen. Sebastian Vettel menade att de, för Barcelona, Paul Ricard och Silverstone, specialbyggda däcken med något tunnare slitbana gynnade Mercedes mer än dem själva. Sett till hur helgen har sett ut med däcken och hur de fungerat så kanske det delvis stämmer, åtminstone verkade Ferrari ha svårare att få däcken att fungera denna helg än både Mercedes och Red Bull. Oroväckande också för Ferrari att tillförlitligheten naggats i kanten denna helg med två haverier för Kimi Räikkönen, detta måste man ha bättre koll på om man ska kunna utmana Mercedes under resten av säsongen.

Red Bull fick till slut med sig lite VM-poäng med båda förarna i mål som 3:a och 5:a. Starkast i teamet var utan tvekan Max Verstappen som med skicklig körning och lite tur blev trea efter att Kimi Räikkönen tvingats bryta och där Sebastian Vettel tvingades till ett extra depåstopp. Skönt för Red Bull såklart men något måste göras åt farten över ett varv annars får man svårt att på allvar utmana allra längst fram. Så snabba är man inte att man kör ikapp t ex Mercedes, hade man däremot startat längst fram är jag tämligen övertygad om att de kunnat vinna racet, delvis baserat på att man t ex slog varvrekordet på banan idag.

Haas hade som vanligt lite blandad kompott med Romain Grosjean som tappade kontrollen över bilen in i kurva 4 på första varvet efter att Kevin Magnussen fått ett litet släpp precis framför vilket tvingade Grosjean att väja undan och snurrade av. Grosjean kom sedan ut mitt i banan framför Hülkenberg och Gasly som båda tvingades bryta efter att ha kolliderat med Grosjeans bil. Magnussens insats däremot blev riktigt bra med en sjätte plats i mål och viktiga VM-poäng till teamet. Efter den fina farten under testerna här i Barcelona förstod man att detta var en bana där det kunde bli bra med poäng men tyvärr då bara med en bil.

I övrigt nya VM-poäng för Charles Leclerc som återigen stod för en fin insats. Nu hade Leclerc lite tur på första varvet där han tog många placeringar redan in i kurva 1-2 som han sedan backade upp med bra fart under racet. För Marcus Ericsson var det precis tvärtom, efter en bra start var han snett utanför Leclerc in i första kurvan men tvingades ut i avåkningszonen plus att han fick väja undan när Grosjean snurrade ut mitt i banan och istället tappade viktiga placeringar. Efter detta gjorde ändå Ericsson en starkt första stint men återigen inget flyt med VSC som tävlingsledningen valde att använda bara något varv efter att Ericsson varit i depå. Problemet denna helg var utan tvekan kvalfarten som verkligen saknades och där finns, som Ericsson själv sa i sändning, anledning till viss självrannsakan för att kunna göra ett bättre jobb i fortsättningen.

Resultat Spaniens GP 2018
För aktuell ställning i förar- och konstruktörsmästerskapet, klicka här.

1 Lewis Hamilton Mercedes 66 1h35m29.972s
2 Valtteri Bottas Mercedes 66 20.593s
3 Max Verstappen Red Bull/Renault 66 26.873s
4 Sebastian Vettel Ferrari 66 27.584s
5 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 66 50.058s
6 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 65 1 Lap
7 Carlos Sainz Renault 65 1 Lap
8 Fernando Alonso McLaren/Renault 65 1 Lap
9 Sergio Perez Force India/Mercedes 64 2 Laps
10 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 64 2 Laps
11 Lance Stroll Williams/Mercedes 64 2 Laps
12 Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 64 2 Laps
13 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 64 2 Laps
14 Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 63 3 Laps
- Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 45 Retirement
- Esteban Ocon Force India/Mercedes 38 Retirement
- Kimi Raikkonen Ferrari 25 Retirement
- Romain Grosjean Haas/Ferrari 0 Collision
- Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 0 Collision
- Nico Hulkenberg Renault 0 Collision