Lewis Hamilton vinnare efter drama i Baku…

Lewis Hamilton vann ett dramatiskt race i Baku

Lewis Hamilton vann ett dramatiskt race i Baku

Vilket race här i Baku, igen! Svårt att riktigt samla ihop sig för en sammanfattning så snart inpå målgång men kan först och främst konstatera att underhållningen i årets Formel 1-VM håller i sig.  Själva loppet blev som förväntat en ganska stökig historia med en salig blandning av bra och mindre bra prestationer.

Vann gjorde alltså Lewis Hamilton efter, som han själv beskrev det, ett lite ”ostädat” race om jag översätter engelskan rakt av. Inte riktigt den fart som man är van att se från Hamilton genom hela helgen, att då ändå åka härifrån med 25 poäng är väldigt starkt.

Valtteri Bottas var på väg mot den 50:e finska Formel 1-segern efter att denna gång haft lite tur med säkerhetsbilen och lyckades göra sitt enda depåstopp och komma ut före Sebastian Vettel. I omstarten körde Valtteri Bottas dock på nått skräp på banan och råkade ut för punktering i slutet på startrakan och därmed var hans race över. Bittert förstås där han i övrigt gjorde ett perfekt lopp och maximerade teamets valda strategi.

Kimi Räikkönen var tvåa i mål även han inblandad i en incident, för hans del, tidigt i loppet men spelade som hans själv sa de långa spelet och hade även han lite tur med allt som hände runt omkring. Inte helt olikt Valtteri Bottas race förra året då han var långt bak efter första varvet men gick i mål som tvåa.

Trea blev Sergio Perez som för andra gången på tre körda race i Baku hamnar på pallen detta trots en bestraffning på fem sekunder för att ha kört om innan säkerhetslinjen i en av omstarterna. Inte helt lätt att tajma dessa omstarter perfekt och när man väl bestämt sig är det lätt att det blir några meter för tidigt. Nu kunde Perez ta sitt straff vid sista depåstoppet under SC och blev välförtjänt trea efter några tuffa varv på slutet med kalla supersoft på bilen.

Sebastian Vettel hade idag inge tur med säkerhetsbilen och fick se sig passerad av Bottas när finländaren var klar i depån. I omstarten på slutet chansade han vilt på att ta tillbaka första platsen från Valtteri men bromsade några meter för sent och låste upp. Tappade både Bottas, Hamilton och Räikkönen omgående och senare även Perez med var fyra i mål när Bottas fick bryta. Felfri igenom hela racet men det sista omkörningsförsöket kändes stressat.

I övrigt ska Charles Leclerc har ett omnämnande idag, vilket körning rakt igenom hela helgen med ett starkt kval följt av ett lika bra race där han utnyttjade möjligheterna som gav honom. Dagens 6:e plats är hans definitiva genombrott i Formel 1 och han fick nu verkligen visa vilken stark förare han är och fick också välförtjänt utmärkelsen ”driver of the day”.

Marcus Ericssons race blev raka motsatsen, efte rne bra start körde han ihop med Kevin Magnussen i kurva 2 och detta dikterade sedan resten av loppet. Inte bara de 10 sekunder han fick i straff för förseelsen men även skador på bilen som efter detta var väldigt svårkörd. Bara att glömma denna helg om komma igen i Spanien om två veckor.

Avslutningsvis Red Bull som verkligen gör det svårt för sig med två heta förare som har en enorm rivalitet mellan sig. Bataljer på banan rakt igenom hela racet vilket slutade med en hopkörning mot slutet. Daniel Ricciardo lyckades efter flera idoga försök att komma förbi Verstappen  just innan deras depåstopp och fick därmed förtur i depån. Trots detta lyckades Max Verstappen komma ut före när han gick i depå varvet efter och när Ricciardo försökte köra om igen blev det helt galet. Ricciardo har bra häng på Max ner mot första kurvan och försökte lura ut Verstappen att täcka yttern för att sedan dyka på insidan. Max insåg vad som höll på att hända och bytte spår en gång till för att även täck innern och då hade Ricciardo redan påbörjat omkörningsförsöket och hade ingenstans att ta vägen och kollisionen var ett faktum.

Max Verstappen är en väldigt duktig förare men hans disciplin i dessa lägen verkar ha en del annat att önska, att byta spår när inbromsning påbörjats är inte tillåtet och han får enligt mig ta på sig hela skulden för det inträffade. Att som team slarva bort poäng på detta sätt är heller inte tillåtet, förarna måste vara mer disciplinerade när man fightas mot varandra och det var på gränsen flera gånger under loppet. Samtalen internt skulle varit intressant att höra men jag gissar att man nu bestämmer sig för att hålla diskussionen just intern och utåt försöka begränsa skadorna så gott det går. Om Daniel Ricciardo har tankar på att byta stall till nästa säsong så har dessa troligen stärkts ännu mer efter dagens race.

En annan förare som säkert glömmer dagens race är Romain Grosjean som efter växellådsproblem under kvalet startade längst bak, jobbade sig tillbaka in i racet med väldigt bra fart och var på poängplats för att sedan skrota bilen bakom säkerhetsbilen mot slutet av loppet när han låg och värmde däck. Ett stort misstag som det garanterat kommer ta lång tid att smälta.

Resultat Azerbadjzans GP

För fullständiga mästerskapstabeller, klicka här.

1 Lewis Hamilton Mercedes 51 1h43m44.291s
2 Kimi Raikkonen Ferrari 51 2.460s
3 Sergio Perez Force India/Mercedes 51 4.024s
4 Sebastian Vettel Ferrari 51 5.329s
5 Carlos Sainz Renault 51 7.515s
6 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 51 9.158s
7 Fernando Alonso McLaren/Renault 51 10.931s
8 Lance Stroll Williams/Mercedes 51 12.546s
9 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 51 14.152s
10 Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 51 18.030s
11 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 51 18.512s
12 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 51 24.720s
13 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 51 40.663s
14 Valtteri Bottas Mercedes 48 Tyre
- Romain Grosjean Haas/Ferrari 42 Spun off
- Max Verstappen Red Bull/Renault 39 Collision
- Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 39 Collision
- Nico Hulkenberg Renault 10 Spun off
- Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 0 Collision
- Esteban Ocon Force India/Mercedes 0 Collision