Ny OTT tjänst från Formel 1…

Hur kommer vi att se Formel 1 på TV i framtiden?

Hur kommer vi att se Formel 1 på TV i framtiden?

Idag blev det officiellt att Formel 1 fr o m denna säsong startar en ny OTT-tjänst (over the top). Det kommer bli två varianter, F1 TV PRO som reklamfritt bl a erbjuder allt live inklusive supportklasser och möjlighet att t ex välja vilken onboard man vill se och kommer finnas tillgänglig i Mexiko, Tyskland, Frankrike, USA, Turkiet, Ungern, Österrike och Belgien. Den andra OTT-produkten blir vad man kallar F1 TV ACCESS som blir tillgänglig i de flesta länder och erbjuder extramaterial såsom highlights, tillgång till arkivmaterial men inga livesändningar. Kostnaden för ett abonnemang kommer för F1 TV PRO att hamna på runt 8-10 dollar/mån och ca 100 dollar för ett årsabbonemang, den enklare F1 TV ACCESS blir en billigare variant. På vilken plattform dessa nya OTT-tjänster kommer finnas är just nu okänt men det är inte alltför långsökt att gissa på typ Netflix eller liknande, har t ex  sett Netflixfolk med kamerautrustning på plats här i Barcelona

Liberty Media har sedan man tog över Formel 1 tittat på nya vägar att nå ut med sporten och denna nya OTT-tjänst är ett första steg att skapa en ny businessmodell där man vill nå en större publik och självklart även öka intäkterna för sporten och sig själva. Gissningsvis kommer betal-tv att även i fortsättningen finnas på många håll men det är helt klart så att man i vissa delar av världen försöker locka in tittarna själva med denna nya möjlighet att följa Formel 1. Som det ser ut nu erbjuder man kommentering på fyra språk – spanska, tyska, franska och engelska och med dessa täcker man in en stor del av världen språkmässigt. Vad som händer i typ norden blir intressant, antingen blir det samma sak uppe hos oss där vi får nöja oss med ett av världsspråken eller så väljer man att fortsätta som idag för att behålla den lokala förankringen. Hur det än är så håller marknaden för att visa Formel 1 på ”TV” eller second screen på att radikalt förändras och jag gissar att Formel 1 och Liberty media trycker på hårt i de förhandlingar som pågår om förnyat kontrakt efter 2018 och de närmaste åren därefter för att åtminstone kunna ha ACCESS tillgängligt för Formel 1-fansen.

För Sveriges del så vet jag inte vad som kommer hända. Jag kontaktade MTG Sports chef Per Nunstedt som dock meddelade att man har som policy att inte kommentera kanalens rättigheter, längd på kontrakt och liknande. Om jag får gissa fritt så är detta med F1:s nya OTT-tjänst säkerligen något som i framtiden även kan gälla för de svenska tittarna på något sätt.

Jag tror att denna nya tjänst från Formel 1 i första hand blir något för hardcorefans som vill ha mer, mer tveksam till om den stora massan väljer att konsumera F1 på TV genom att köpa den via någon betalplattform. Å andra sidan vet jag hur mitt eget ”tv-tittande” ser ut numera där jag nästan aldrig tittar på ”vanlig tv”, det mesta konsumerar jag och resten av familjen just via betalplattformar för TV-serier, film eller andra typer program.

Lite intressant blir det ju med de leverantörer av ”TV” som har egna OTT-tjänster och där vill kunna erbjuda extramaterial. Nästan alla TV-kanaler har numera en premiumplaytjänst för detta ändamål, där skulle en OTT-tjänst från Formel 1 med t ex lokal kommentering fortfarande kunna vara aktuell.

En variant på detta har redan MotoGP, ett s k Video-pass, och den har hittills inte konkurrerat ut sändningar via ”vanliga” TV-kanaler.

Här kan ni läsa mer om dagens besked