Red Bull RB14 avtäckt!

Red Bull RB14

Red Bulls, eller Aston Martin Red Bull Racing som de numera heter efter att det brittiska märket gått in som ny titelsponsor, nya kärra RB14 för säsong 2018 är avtäckt.

På bilderna syns tydligt halo-konstruktionen, så även den ”snedsågade” hajfenan. Liveryn är temporär och den som ska användas under året kommer vi inte se förrän vid testerna i Barcelona. Noterbart på bilen är också den ”Ferrariska” lösningen för sidepods, detta är uppenbart något som Ferrari gjort väldigt bra då samtliga tre bilar vi hittills sett har liknande lösningar som Ferrari kom med till förra säsongen. Det handlar, om jag förstått det rätt, om att man löst krschzonen på sidan på ett smart sätt och därför kunnat flytta hela ”sidepodden” bakåt och med lite annat utseende för bättre ”undercut” och därmed ett bättre aerodynamiskt flöde, blir även vissa fördelar med viktfördelningen när hela den delen på bilen hamnar längre bak.

I övrigt säger Red Bull i ett uttalande att man som vanligt är ”aggressivt sena” med de senaste grejerna på bilen. Man pushar detta in i längsta för att inte slösa bort någon värdefull bantid på något som inte kommer köras. Frågade faktiskt Marcus Ericssons ingenjör Julien Simon-Chautemps om varför allt är så sent inför starten på testerna och så här svarande han på det.

Hi Janne, excellent question and yearly headache for all teams. Floors are always late because aero push development always until last minute (often after the too late sign…). Manufacturing process is very complex and often teams use external supplier to make it. It takes several weeks to make so all this explain why it is often late and usual to only have 1 new floor and latest spec. Later in the year it is getting easier to get new floor. Why teams don’t plan in advance, well good question again, they try to push everything late, too late, to push are development , dame story for all teams.”

Svårt som sagt och alla som sett Mclarendokumentären vet hur tufft det teamet hade att t ex få fram ett enda golv till testerna..