Gemensam visning av bilar?

Toyota hade ofta storslagna event när de visade upp sin bil, detta är från 2006

Toyota hade ofta storslagna event när de visade upp sin bil, detta är från 2006

Har precis följt en spännande diskussion på twitter om detta med hur det går till när teamen visar sina bilar för första gången inför säsongen. Förr om åren, när budgetarna tillät, var det storslagna event för i stort sett varje team där alla journalister flögs in och bjöds på både övernattning och god mat i samband med visningen på något flashigt ställe. Idag ser det annorlunda ut, många team visar sina bilar online via s k renderingar av bilen som den kommer se ut (digitala bilder) medan andra väntar med att visa upp bilen till man kommer till första testdagen i Barcelona och helt enkelt bara rullar ut den ur garaget.

Den diskussion jag följt har handlat om hur detta borde kunna göras lite roligare, både för fans och journalister. Någon föreslog en gemensam launch där alla teamen finns på plats, t ex i Barcelona, under Formel 1:s paraply med bil, nyckelpersoner från teamet och förare finns på plats för att svara på frågor. Som en stor Formel 1-mässa över två dagar där alla har en egen liten monter där journalister exklusivt får se och prata med de man vill dag 1 och dag 2 har man öppet för allmänheten.

Numera är detta vanligare, att man rullar ut bilen i depån i Barcelona i samband med teststarten

Numera är detta vanligare, att man rullar ut bilen i depån i Barcelona i samband med teststarten

Personligen tycker jag detta är ett utmärkt förslag som förvånande nog inte blivit av ännu samtidigt som jag vet varför. Teamen vill självklart ha ”sin” dag för sig själv med allt vad det innebär av exponering men jag ställer mig samtidigt frågande till hur allvarligt man tar detta med att visa bilen med tanke på hur det sett ut de senaste åren.

Tänk en depå med alla bilarna utrullade i depågatan samtidigt nere i Barcelona öppet för allmänheten att ta sina bilder och kanske få lite autografer från de förare som är på plats. Journalisterna behöver inte stressa runt för mycket för att få vad de behöver, alla borde vara överförtjusta i idén!

Om jag förstått saken rätt har Liberty föreslagit något liknande som beskrivits ovan men fått nej från teamen som tycker det är för svårt att hitta en bra dag för det hela då det är tight med tid att få bilarna klara inför testerna och att man vill ha flera dagars publicitet snarare än en enda. Ett motargument som framförs är att det också är konstigt att ha ett sådant säsongsupptaktsevent så långt i förväg som en månad innan det drar igång, att det eventuellt är bättre att göra något på plats i Melbourne.

En tredje variant är renderade bilder som släpps online

En tredje variant är renderade bilder som släpps online

Jag röstar för ett event i Europa för fansens skull, vore snyggt och generöst att erbjuda något sådant i god tid innan cirkusen drar iväg långt utanför Europa där säsongen inte kommer igång förrän i April. Detta utesluter inte heller att man drar på med något i samband med första racet, båda sakerna fyller sin funktion.

Apropå tester brukar jag många gånger få frågan om det är värt att åka ner till Barcelona och titta och hur man gör för att få biljetter. Svaret är ja och biljetterna finns på banans hemsida där de som har biljett till racet faktiskt har fri entre till testerna. Biljett för testdagarna ligger på 18€/dag och kan byggas på med en rundtur av faciliteterna, då kostar biljetten 50€.

Det är värt att åka ner om man i lugn och ro vill se bilarna köra, studera lite närmare hur de ser ut och ta lite bilder. Jag tycker dock inte det är värt mer än en dag, möjligen två. Det blir faktiskt lite långtråkigt i längden att bara se bilar rusa runt på banan. Många gånger, främst första veckan, kan det också vara långa uppehåll i körningen då många kan uppleva lite inkörningsproblem vilket håller dem i garaget. Om jag skulle välja så blev det de två sista dagarna innan det är över med testandet, då börjar teamen och köra lite mer ”performance runs” på mjukare däck, man kör också rena racesimulationer som faktiskt kan vara rätt intressanta att följa.

Här kan ni köpa biljetter till testerna nere i Barcelona 26/2-1/3 och 6/3-9/3