Sergei Sirotkin och Robert Kubica klara för Williams 2018…

Lance Stroll och Sergei Sirotkin blir Williams förare under 2018

Lance Stroll och Sergei Sirotkin blir Williams förare under 2018

Williams bekräftar idag att det, helt väntat, blir ryske Sergei Sirotkin som blir förare tillsammans med Lance Stroll för teamet säsongen 2018. Därmed har vi nu samtliga förarplatser klara inför kommande säsong där Williams efter långt och noggrant övervägande nu alltså bestämt sig.

Det stod i slutänden mellan Sergei Sirotkin och Robert Kubica om den sista platsen hos Williams där valet alltså föll på Sirotkin och, enligt rapporterna, mycket tack var bättre fart på testerna i Abu Dhabi men också för att han hade en starkare finansiell lösning till bud. Nu är det inte helt kört för Robert Kubica då han blir teamets tredje och reservförare under året  med körning både under försäsongstesterna och de testdagar som är tillgängliga under säsongen. Lägg därtill ett större antal fredagar (det sägs vara 8) så blir detta ett ganska stort paket för Kubica som även om han inte får tävla ändå kan fortsätta samla på sig tid i bilen för en eventuellt comeback till säsongen 2019 istället.

Inget av dagens nyheter kommer som några nyheter där det ryktats om denna lösning en längre tid. Man kan knappast klandra Williams för sitt val när det både handlar om mer pengar, vilket man behöver, och en just nu snabbare förare.

Inget tävlande under 2018 i Formel 1 men väl en reservroll för Robert Kubica

Inget tävlande under 2018 i Formel 1 men väl en reservroll för Robert Kubica

En trolig anledning till att Kubica får en såpass omfattande roll i teamet kan vara detta med den låga åldern på både Sirotkin (22) och Stroll. (19) Robert Kubica blir en slags ambassadör för Williams och i förlängningen även för deras sponsorer där Martini är en viktig sådan men som inte kan använda någon av de ordinarie förarna i vissa länder där åldern för medverkande i alkoholreklam är högre än både Strolls och Sirotkin. Smart lösning får man säga och jag gissar att mycket av den här typen av detaljer i avtalen är anledningen till att bekräftelsen dröjt.

Slänger även med veckans avsnitt av F1-podden som bl a har Dieter Rencken som gäst.. Podden handlar och en hel del om Günther Steiners uttalande i veckan om att amerikanska förare inte är redo för F1.