Marcus Ericsson fortfarande osäker kring framtiden…

Lewis Hamilton glad och avslappnad under dagens presskonferens

Lewis Hamilton glad och avslappnad under dagens presskonferens Foto: Erik Stenborg

Sista helgen för året, Abu Dhabis GP. Just denna helg var det sagt att eventuellt besked kring föraruppställningen hos Sauber nästa år skulle komma men det mesta pekar mot att det inte kommer något vilket betyder att vi alla får ”hänga i luften” ett tag till. Inte minst gäller detta också Marcus Ericsson som i intervjun jag gjorde med honom tidigare idag sa att han fortfarande inte vet vad som kommer hända samtidigt som det den senaste veckan kommit nya rykten om att Ferrari eventuellt vill använda Alfa Romeos varumärke på de Ferrari-motorer som teamet ska använda nästa säsong.

Ryktet med Alfa Romeo i Formel 1 med Sauber har gjort att vissa medier rapporterat att det även betyder att Ferrari ev vill ha båda platserna i teamet kommande säsong vilket i förlängningen skulle betyda att Marcus Ericsson inte har någon plats 2018. Det har även låtit som att det är Ferrari som velar och fördröjer processen med att meddela vilka som kör för Sauber 2018 men det tror jag är en kraftig överdrift. Att Sauber kan köra motorer med Alfa Romeo-märkning är säkert på bordet i förhandlingar som pågår men att detta skulle innebära att Sauber inte själva bestämmer vilka som ska köra för teamet tror åtminstone inte jag på. Jag tror snarare att det är en prisfråga för Ferrari hur mycket det ska kosta att låta Sauber göra reklam för Alfa Romeo och det är där jag tror haken finns, man är helt enkelt inte helt överens om detaljerna.

Att en förare från Ferraris juniorprogram kör nästa säsong för Sauber är mycket troligt men att Ferrari skulle bekosta båda platserna och samtidigt betala för att marknadsföra Alfa Romeo känns som en väldigt dyr affär som troligen inte kommer hända, därför är jag fortsatt optimistisk kring en fortsättning i Formel 1 för Marcus Ericsson.

Magasinsinspelning på Yas Marin Circuit för viasatsport.se

Magasinsinspelning på Yas Marina Circuit för viasatsport.se Foto: Erik Stenborg

I övrigt märks att det är avslutning denna helg med mer eller mindre uppsluppen stämning bland förarna när de haft sina mediastunder under dagen. Med båda mästerskapen avgjorda kan de flesta köra avslappnat i helgen men det finns fortfarande kampen om 6-7-8 plats i mästerskapet att köra om mellan Haas, Renault och Toro Rosso, enligt uppgift skiljer det 12 miljoner euro i prispengar mellan 6:e och 8:e plats och det är pengar ingen ger bort frivilligt. Tror denna kamp kan bli riktigt spännande i helgen där främst Carlos Sainz måste känna lite extra när han nu kör för att slå sitt gamla team som han bytte från i samband med USA:s GP. När jag fick en kort pratstund med honom om detta så sa han att han var väldigt sugen att slå sina gamla kompisar i Toro Rosso och jag tror han har goda chanser att klara det också.

Der är också intressant att två av de tre teamen som gör upp om det i mittfältet kör med Renaultmotorer, just Renault har ju meddelat att man inte producerat några nya delar till motorerna utan renoverat redan använda grejer vilket gör att det är ett frågetecken kring tillförlitligheten även denna helg. När jag påtalade detta för Kevin Magnussen, som kör Ferrarimotor med Haas, så sa han att detta inte på något sätt var ett bekymmer man har med deras motorer, tvärtom är det fullt ladd som gäller.

I helgen ska vi på Viasat få sitta ned med Ross Brawn och det är en intervju jag verkligen ser fram mot att göra. Otroligt spännande att höra hans syn på Libertys första hela säsong vid rodret och hur han ser på framtiden, t ex när det gäller motorer. Reportaget med Ross Brawn ser ni i vår sändning inför kvalet på lördag, missa inte!