Kommande F1-stjärnor (?) i magiskt drama i Macau

Det blev ett mycket dramatiskt Macaus GP detta år

Det blev ett mycket dramatiskt Macaus GP detta år

Jag måste bara skriva några ord om dagens  F3 World Cup race i Macau. Först och främst en helt galen avslutning, helt osannolikt målgång med de två första bilarna som gick i räcket i sista kurvan vilket gav Dan Ticktum segern före Lando Norris och Estländaren Ralf Aron.

För svenskt vidkommande blev det tyvärr inte lika kul där det efter en s k FCY (full course yellow) i början av loppet tog slut för Joel Eriksson in i Lisboakurvan. TV-produktionen missade hela omstarten och det som inte visades var att Eriksson och Ilott var ihop på väg fram mot den kurvan och troligen hade Joel skador på bilen som gjorde att han inte kunde svänga in ordentligt. Även Callum Ilott blev drabbad och tvingades in i depå för att några varv senare bryta helt.

Racets behållning var utan tvekan Daniel Ticktums omkörning av Lando Norris och Maximilan Günther som faktisk var den som banade väg för segern idag. Den inbromsningen in i Lisboa var bland det häftigaste jag sett på länge och kan bli karriäravgörande för Ticktums del.

Dan Ticktum har annars haft en rätt krokig väg fram i karriären med en tvåårig avstängning från racing efter att ha kört om en massa bilar bakom säkerhetsbil och med avsikt kraschat in i en konkurrent som vedergällning i ett MSA Formula-race 2015. Att efter det komma tillbaka på detta sätt är inget annat än imponerande och ska verkligen hyllas. Vi får hoppas att han lärde sig något också efter sin avstängning, något som hade avslutat de flesta karriärer men för Ticktum har det ordnat upp sig där han nu tillhör Red Bull juniorprogram i Formula Renault. Det är f ö en annan grej som imponerar, han vinner alltså Macau utan att köra F3 i normala fall, säger också en hel del om hans kvalitéer.

En som inte levde upp till mina förväntningar var Lando Norris, uppskriven alldeles vansinnigt av media, främst hemlandets. Tycker inte han nådde upp till den nivå han borde ha haft efter att ha vunnit F3 EM i år före Joel Eriksson. Norris visade att han är mycket snabb men i de avgörande lägena räckte han inte till denna gång. Lando Norris får nu ladda om inför F2-debuten nästa helg och jag undrar om inte den senaste tidens hektiska schema har tagit ut sin rätt den här helgen där han bl a var med i Brasilien och skulle kört den Pirellis däcktest för Mclaren som dock blev inställd.

För Joel Eriksson blir det att slicka såren en tid för att sedan blicka framåt. BMW har stora planer för honom och jag tror inte det är långt bort innan han bekräftas för BMW i DTM nästa säsong.