Valtteri Bottas snabbast i ett superjämnt kval till Brasiliens GP….

Valtteri Bottas tog idag med ytterst knapp marginal sin tredje pole position i karriären

Valtteri Bottas tog idag med ytterst knapp marginal sin tredje pole position i karriären

Det blev som förväntat väldigt tätt och jämnt i dagens kval till Brasiliens GP. Valtteri Bottas lyckades med ett mycket starkt avslutande försök klämma sig förbi Sebastian Vettel med blott 38 tusendelars marginal. Detta var Bottas tredje pole i karriären och en viktig sådan där han med en seger i morgon kan plocka in värdefulla poäng på Sebastian Vettel i kampen om andra plats i mästerskapet. Sebastian Vettel menade efteråt att han kanske fegade lite i inbromsningen till kurva 1 då greppet fanns för att utmana lite till, en detalj men det var verkligen detaljerna som avgjorde.

Lewis Hamilton försvann tidigt från kampen om pole när han körde av på sitt första försök i Q1. På reprisbilderna såg det ut som om bilen bottnade ur lite just när han började svänga in i kurva 6 vilket gjorde att han tappade greppet bak och hamnade i däckbarriären. Att bilen bottnade ur kan vara ett resultat av att däcken inte riktigt var uppe i temperatur och därmed inte fått upp tillräckligt däcktryck, som sagt det var de små detaljerna som avgjorde idag.

Red Bull var lite förvånande aldrig med i matchen idag med Max Verstappen 6 tiondelar från pole och Daniel Ricciardo en hel sekund bakom. Kan tänkas att man varit tvungna att hålla igen lite på motorn då den senaste tidens haverier för Renault oroar men överlag så har man varit lite på bakfoten även balansmässigt med Verstappens snurrig på det avslutande träningspasset som ytterligare bevis för detta. Tror det blir svårt för Verstappen att kunna utmana om en pallplats i racet även om deras ”longruns” såg ok ut i fredags. Banan här i Brasilien är närmast omöjlig att köra om på med liknande förutsättningar. Möjligen kan en bra start från Max sida ändra på detta för det blir annars inte lätt att ta sig framåt. Daniel Ricciardo flyttas som bekant ner 10 platser efter kvalet och får en ännu tuffare uppgift i racet mitt i högen av bilar. En annan sak som gör det extra knepigt att köra upp sig i fältet är att bilarna är väldigt känsliga för att ligga i trafik där man direkt känner att downforcenivån påverkas om du ligger för nära. Finns heller ingen riktigt hård inbromsning att utnyttja, bästa stället att kör förbi är in i kurva 1 och då med hjälp av DRS och bra ”tow” men det kräver då en väldigt bra utgång ur kurva 12 vilket är svårt om du ligger för nära.

Bakom toppteamen var det Sergio Perez som var starkast knappt före Fernando Alonso. Fernando lät mycket nöjd på radion med sin sjunde tid och en sjätte startposition med Ricciardos nerflyttning. Finns goda möjligheter för att Alonso att få med sig ett antal mästerskapspoäng i morgon men ska han förbi Perez måste det nog ske direkt i starten eller med hjälp av en undercut i samband med depåstoppen.

Marcus Ericsson räckte inte till idag, han var långsammast i kvalet men inte med mycket. Marcus visste på förhand att det skulle bli tight och att det skulle krävas ett perfekt varv för att eventuellt nå Q2. Nu var det istället Pascal Wehrlein som var närmast avancemang efter en bra insats idag, utslagen från i Q1 med enbart fem hundradelar av Brendon Hartley. Pascal var verkligen nöjd med sin insats vilket han ska vara också efter några helger med mindre lyckade kval. De förändringar på bilens inställningar man gjort denna helg har uppenbart givit resultat. Att Wehrlein var snabbast i Sauber idag gör att han även vinner den interna kvalkampen denna säsong, Marcus Ericsson har inte längre möjlighet att gå ikapp.

Såg att några i kvaltråden hade synpunkter på hur Marcus Ericsson förhöll sig i intervjun efter kvalet där han trots tiden var relativt nöjd med insatsen. Jag kan inte riktigt förstå varför Marcus Ericsson skulle stå och sura för att göra några som tittar på TV nöjda. Jag kan försäkra alla om att Marcus är långt ifrån nöjd med att få stryk idag men det finns knappast någon poäng i att stå där och ”visa känslor”, kan inte riktig se hur det skulle kunna göra saker och ting annorlunda. Det är naturligtvis upp till var och en att tycka om detta men personligen upplever jag istället han gör smart i att bara konstatera att det inte räckte hela vägen idag och ge Pascal välförtjänt beröm för sin insats vilket han gjorde. För mig är det snarast ett svaghetstecken att visa för mycket känslor, mycket bättre att hålla sig kall även om det inte blir så ”underhållande”.

Resultat Kval Brasiliens GP

1 Valtteri Bottas Mercedes 1m08.322s
2 Sebastian Vettel Ferrari 0.038s
3 Kimi Raikkonen Ferrari 0.216s
4 Max Verstappen Red Bull/Renault 0.603s
5 Sergio Perez Force India/Mercedes 1.276s
6 Fernando Alonso McLaren/Honda 1.295s
7 Nico Hulkenberg Renault 1.381s
8 Carlos Sainz Renault 1.483s
9 Felipe Massa Williams/Mercedes 1.519s
10 Esteban Ocon Force India/Mercedes 1.508s
11 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1.557s
12 Stoffel Vandoorne McLaren/Honda 1.794s
13 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1.832s
14 Pascal Wehrlein Sauber/Ferrari 2.356s
15 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1.008s
16 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 2.553s
17 Lance Stroll Williams/Mercedes 2.454s
18 Brendon Hartley Toro Rosso/Renault -
19 Pierre Gasly Toro Rosso/Renault 2.364s
20 Lewis Hamilton Mercedes