Jämn första dag inför Mexikos GP…

Danile Ricciardo och Red Bulls snabbast den första dagen i Mexiko

Danile Ricciardo och Red Bull snabbast den första dagen i Mexiko

Mexikos GP ser så här långt ut att kunna bli en jämn historia där Red Bull och Daniel Ricciardo efter den första dagen var snabbast knappt före Lewis Hamilton. Max Verstappen var tredje snabbast före Vettel och Räikkönen i Ferrari. Den enda som släpade lite i FP2, men som i gengäld var snabbast i FP1, var Valtteri Bottas men inte mer än en knapp halv sekund bakom Ricciardo i topp.

Så långt de snabba varven på mjuka däck, när det kördes utvärdering med upptankade bilar fortsatte trenden med väldigt små differenser mellan toppteamen där ändå Lewis Hamilton imponerade med att få sina ultrasoft att räcka väldigt länge. Om mina uppgifter stämmer körde han hela 25 varv på dessa med bibehållna bra varvtider vilket även visar att däckslitaget är lågt. Intressant också att alla tre gummiblandningarna var väl representerade på banan under dagen och utan att visa på några gigantiska tidskillnader. Strategiskt är det upplagt för ett spännande race även om jag tror det kan komma bli enbart ett depåstopp för de flesta.

I Renault är det denna helg fortsatt spännande att se vem av Nico Hülkenberg och Carlos Sainz som är starkast, idag var det Hülkenberg som hade övertaget ca 3 tiondelar för Sainz. Carlos sa till mig igår när jag gjorde en intervju med honom att han definitivt tycker Hülkenberg ska ha övertaget men jag tror ändå att Sainz kan komma att utmana. Intervjun med Carlos Sainz ser ni i införprogrammet på söndag.

Måste även lyfta fram Fernando Alonso som var väldigt stark idag med 7:e tid och enbart två tiondelar bakom Valtteri Bottas. Det är därför lite synd att Alonso kommer starta långt bak på söndag med sina 20 platser nerflyttning och även om han kan avancera en del så blir det inte lätt nå speciellt högt upp med tanke på att det nog bara blir ett depåstopp för de flesta.

Sauber fortsätter att vara närmare täten än på länge, idag ”bara” 2,5 sekunder bakom Ricciardo i topp. Det var Pascal Wehrlein som var snabbast av de två men det skiljde inte mer än 54 tusendelar mellan Ericsson P18 och Wehrlein P16. Såg ut som om Ericsson saknade lite fart rakt fram vilket eventuellt kan bero på att motorn inte drar tillräckligt, Marcus körde inte heller med det senaste lättviktsgolvet och lite annat som gör bilen något lättare då man inte ville riskera något med Leclerc i bilen under FP1. Ser fram mot en ny grym jämn fight om att vara snabbaste Sauber i morgondagens kval och om teamet klarar att upprepa farten från Austin i förhållande till konkurrenterna finns kanske t o m en liten chans på avancemang till Q2 även om det blir tufft.

Brendon Hartley börjar också bli varm i kläderna och var 13:e snabbast men en tid topp 10 inom räckhåll. Den andra Toro Rosson med Pierre Gasly hade inte samma flyt, ingen körning i FP1 och tekniska problem i FP2 gjorde att det blev enbart 10 varv för Gasly idag vilket gör att resten av helgen präglas av en rejäl uppförsbacke.

Ännu brantare uppför är det för Romain Grosjean som också stod över FP1 och som körde av tidigt i FP2 med tämligen stora skador på bilen som följd. Ut på start och målrakan efter ett av sina varv tappade Grosjean kontrollen över bilen och åkte sidledes med låsta hjul över den asfalterade avåkningszonen. När han väl kom iväg igen släppte slitbanan på vänster bakdäck som slog sönder en hel del på bilen och därmed färdigkört. Kan tycka att avåkningen såg lite konstig ut med en misstänkt punktering men när han körde iväg var det fortfarande luft i däcket även om slitbanan lossnade. Det Grosjean däremot borde gjort var att köra lugnare när han kom iväg igen, då hade han med största sannolikhet kunnat undvika det mesta av skadorna som stoppade vidare körning. Skulle gissa att teamet inte är alltför imponerad av det som hände vilket kostade mycket värdefull bantid här i Mexiko där man redan på förhand vet det kommer bli tufft att vara konkurrenskraftiga.

Resultat FP2 Mexikos GP

1 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m17.801s 26
2 Lewis Hamilton Mercedes 0.131s 40
3 Max Verstappen Red Bull/Renault 0.163s 17
4 Sebastian Vettel Ferrari 0.250s 35
5 Kimi Raikkonen Ferrari 0.341s 40
6 Valtteri Bottas Mercedes 0.498s 43
7 Fernando Alonso McLaren/Honda 0.707s 26
8 Sergio Perez Force India/Mercedes 0.927s 41
9 Nico Hulkenberg Renault 0.974s 19
10 Esteban Ocon Force India/Mercedes 1.021s 42
11 Carlos Sainz Renault 1.259s 30
12 Felipe Massa Williams/Mercedes 1.405s 37
13 Brendon Hartley Toro Rosso/Renault 1.622s 40
14 Lance Stroll Williams/Mercedes 1.723s 42
15 Stoffel Vandoorne McLaren/Honda 2.043s 32
16 Pascal Wehrlein Sauber/Ferrari 2.505s 38
17 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 2.517s 35
18 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 2.561s 38
19 Pierre Gasly Toro Rosso/Renault 3.944s 10
20 Romain Grosjean Haas/Ferrari 7.725s 3