Grand #F1nale

Årets upplaga av Malaysias GP är det 19:e och sista som körs här då man avslutat sitt kontrakt med Formel 1

Årets upplaga av Malaysias GP är det 19:e och sista som körs här då man avslutat sitt kontrakt med Formel 1

För sista gången är vi på plats i Malaysia och Sepang International Circuit, för den här gången är bäst att tillägga. Skulle inte bli förvånad om detta race kommer tillbaka någon gång i framtiden då det är ett väldigt populärt race i depån och där man säkert, om det går att få ekonomi i att arrangera loppet, gärna vill vara med på F1-kalendern igen.

Vädret är precis som vanligt ostadigt och vi har haft ett par riktiga regnskurar under dagen och med tanke på att skurna oftast kommer på eftermiddagen här så är risken/chansen till ett blött kval ganska stor då det börjar först kl 17.00. Även racet går lite senare än på många andra banor med racestart kl 15.00 lokal tid så regnrisken finns även på söndag.

På nyhetsfronten inte speciellt mycket nytt att rapportera. Inte helt oväntat var Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel och Max Verstappen med på presskonferensen och fick alla frågor om incidenten senast i Singapore. Helt väntat sa samtliga att man lämnat det hela bakom sig och tittar istället framåt. Max Verstappen fick frågan av en journalist om han hämtat sig från det hela mentalt och skojade friskt om hur han varit svårt sjuk med stora psykiska besvär efter det som hände och gått på starka mediciner men att han nu var ok igen. Det var ganska väntat att ingen ville dra detta om vem som bar skulden igen, alla hade pratat igenom det som hänt nu ville man sätta punkt. På frågan om Sebastian Vettel skulle ändra approach när det gäller sina starter så sa han att varje starttillfälle är unikt och inget man planerar i förväg, han såg sig inte ha någon anledning att göra några justeringar inför helgen. När det gäller mästerskapet så hade Vettel stor tilltro till teamet, deras paket och sin egen förmåga och menade att det trots allt är många race kvar att köra.

Hos Toro Rosso nyinsatte Pierre Gasly var också med på presskonferensen och fick svara på hur många frågor som helst. Gasly var givetvis överlycklig och berättade bl a att han fått besked att han skulle köra i måndags, något jag tror är en sanning med modifikation då det troligen gjorts ett säte och så tidigare. Självklart kan en stol ha funnits redo sedan tidigare då han är reserv för både Toro Rosso och Red Bull men jag tror ändå han haft vetskap om detta något längre. Hur som helst blir det spännande och se honom göra sin första helg i Formel 1. Formen är det inget fel på med två vinster och en andraplats för honom de tre senaste racen i japanska Superformula.

En annan förare som såg rätt nöjd ut var Charles Leclerc som ska köra för Sauber under FP1 istället för Marcus Ericsson. Leclerc har kört några fredagsträningar tidigare, då för Haas under 2016 och ska göra totalt fyra FP1 under det som är kvar av säsongen.