Lewis Hamilton tangerade Schumachers polerekord i Belgien…

Lewis Hamilton tog idag sin 68:e pole i karriären och är därmed lika med Michael Schumachers rekord

Lewis Hamilton tog idag sin 68:e pole i karriären och är därmed lika med Michael Schumachers rekord

Lewis Hamilton tog idag sin 68 pole position i karriären och är nu på samma antal som Michael Schumacher rekord, ett rekord som många ansett skulle bli omöjligt att slå. Bevisligen var det inte så, gissar att Hamilton 70 innan säsongen är över.

Körmässigt så pendlade det lite fram och tillbaka med vem som kändes starkast under kvalet, bortsett från Lewis Hamilton som var i topp redan från start. Det verkade lite som om förhållandena växlade lite och ändrade balansen en aning mellan varje försök i de 3 kvalrundorna. Sebastian Vettel tyckte bilen kändes perfekt under Q1 för att tappa den känslan en aning under Q2 men slog till med ett riktigt starkt varv igen i Q3. Det sista försöket i den avslutande kvalrundan räckte för P2 och start i första led och han tackade efteråt Kimi Räikkönen lite extra för den tow han fick i den avslutande sektorn efter att Kimi tvingats avbryta sitt sista varv.

Att slipstreaming eller tow spelar stor roll på den här banan visade Mclaren med önskvärd tydlighet när man lät Stoffel Vandoorne drog fram Alonso till en varvid som nästan räckte för Q3. Vandoorne kunde ”offras” då han ändå inte hade något att köra för med sina 65 platser nerflyttning och 340 km/tim i slutet på Kemmelrakan med en Mclaren Honda visar tydligt vilken skillnad det gjorde. Nu räckte det inte hela vägen för Alonso som missade Q3 med 9 hundradelar efter att fått avbryta sitt avslutande försök då motorn tappade effekt.

Jolyon Palmer har haft en miserabel säsong så här långt men fick idag visa att han har förmågan att köra riktigt fort. Idag var han klart snabbare än Nico Hülkenberg men fick tyvärr växellådshaveri i Q3 och kunde aldrig putsa till kvalstatistiken mot sin teamkamrat, men faktum är att hans tid i Q2 var 3 tiondelar snabbare än den Hülkenberg klarade av i Q3.

Sauber gjorde man vad man kunde med det tillgängliga paketet och att vara lite drygt tre sekunder efter i Q1 är ändå skapligt med tanke på handikappet man har med sin äldre Ferrarimotor. Enligt ingenjörerna motsvarar detta hästkraftstapp ca 1.5 sekunder runt Spa och tar man bort den tiden så ligger Ericssons tid teoretiskt på höga 1.45. Tycker även det var starkt av Marcus att kvala ut Wehrlein idag med tanke på att förberedelserna blev allt annat än bra med en krånglande control unit som behövde bytas under FP3 och därför bara två flygande varv Ericsson innan kval.

Morgondagens startuppställninng kommer väldigt mycket att påverkas av diverse bestraffningar där jag har lite svårt att komma med någon definitiv sådan innan vi vet i vilken ordning dessa straff delas ut. Det vi med säkerhet vet är att Stoffel Vandoorne startar sist, troligen före Daniil Kvyat som tvingades till motorbyte inför kvalet och har 20 platser ner. Därefter bör Felipe Massa starta P18 efter sina fem platser efter incidenten i FP3 med Pascal Wehrlein P17 och Marcus Ericsson P16. Sauberförarna har också fem platser för väöxellådsbyte men bör ha fått sina bestraffningar innan Massas då detta var klart redan när helgen startade och borde därför starta före Felipe men jag är faktiskt lite osäker på hur det blir med just detta.

Resultat kval Belgiens GP (innan utdelade bestraffningar)

1 Lewis Hamilton Mercedes 1m42.553s -
2 Sebastian Vettel Ferrari 1m42.795s 0.242s
3 Valtteri Bottas Mercedes 1m43.094s 0.541s
4 Kimi Raikkonen Ferrari 1m43.270s 0.717s
5 Max Verstappen Red Bull/Renault 1m43.380s 0.827s
6 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m43.863s 1.310s
7 Nico Hulkenberg Renault 1m44.982s 2.429s
8 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m45.244s 2.691s
9 Esteban Ocon Force India/Mercedes 1m45.369s 2.816s
10 Jolyon Palmer Renault - -
11 Fernando Alonso McLaren/Honda 1m45.090s -
12 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m45.133s -
13 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1m45.400s -
14 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 1m45.439s -
15 Stoffel Vandoorne McLaren/Honda - -
16 Felipe Massa Williams/Mercedes 1m45.823s -
17 Daniil Kvyat Toro Rosso/Renault 1m46.028s -
18 Lance Stroll Williams/Mercedes 1m46.915s -
19 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m47.214s -
20 Pascal Wehrlein Sauber/Ferrari 1m47.679s