The Superswede…

Filmen om Ronnie Petersons liv har i morgon  premiär på 200 biografer runt om i Sverige

Filmen om Ronnie Petersons liv har i morgon premiär på 200 biografer runt om i Sverige

Igår var det stor galapremiär på den nya filmen om Ronnie Peterson, The Superswede. Lite ovanligt så körs två galapremiärer av filmen med den första i Stockholm igår och ytterligare en i dag i Ronnies hemstad Örebro.

Trevligt nog var jag inbjuden att tillsammans med ca 1000 andra se filmen igår och det var verkligen en stark upplevelse. Jag är åldersmässigt precis i skarven för att ha upplevt Ronnie Petersons karriär på racerbanorna, jag var 11 år när han dog i september 1978 och han var verkligen min stora idol på den tiden. Hela rummet hemma var tapetserat av planscher på honom och främst var det den STP-sponsrade March 711 som jag hade bilder på. Tvingade även mina föräldrar att köpa John Player cigaretter då de kom i en burk med skruvlock som jag bara måste ha som pennställ.

Hur det än var med min idoldyrkan så har jag ändå rätt svaga minnen av Ronnie Peterson som person, även om det sändes en hel del intervjuer och gjordes reportage så fångade man som 8-9 åring inte upp det på samma sätt som de som var vuxna på den tiden och därför har denna film, för mig, stor betydelse när det gäller att fylla vissa kunskapsluckor.

Tvåfaldige världsmästaren och Ronnie Petersons mycket gode vän, Emerson Fittipaldi, på plats i Sverige för att vara med på filmen galapremiär, här intervjuad till F1-podden

Tvåfaldige världsmästaren och Ronnie Petersons mycket gode vän, Emerson Fittipaldi, på plats i Sverige för att vara med på filmens galapremiär, här intervjuad till F1-podden

Filmen är en dokumentär där regissören Henrik Jansson Schweizer på bästa möjliga sätt försökt fånga Ronnie som person vilket han lyckats väldigt bra med. Naturligtvis blir det känslomässigt vid flera tillfällen, redan i början av filmen när Ronnies dotter Nina 2016 besöker Monza för första gången sedan pappas död och man hörde henne tyst snyfta när känslorna bubblade upp så förstod man att en näsduk eller två skulle behövas. Men det var absolut inte bara det tragiska med att Ronnie Peterson dog en alldeles för tidig död som skildrades, vi fick också hänga med till starten av karriären där Ronnies pappa Bengt spelade en avgörande roll med sina färdigheter när det gällde att bygga både kartar och en F3-bil. Självklart var det också starkt att höra Emerson Fittipaldi, John Watson, Jackie Stewart med flera uttala sig om om Ronnie, både som person och förare, och hur de trots stark konkurrens på banan ändå hade väldigt starka band till varandra vid sidan av.

Filmen är också ett sätt för Ronnies dotter Nina att faktiskt få lära känna sin pappa, filmen är som hon själv sa ett slags familjealbum i bioformat och utbrast.

- Vem får ett sådant?

Kan varmt rekommendera denna film som i morgon den 16/8 går upp på runt 200 biografer i Sverige och jag hoppas verkligen den bli välbesökt för det är den verkligen värd!

Vill ni höra vad filmens regissör Henrik Jansson Schweizer, tvåfaldige världsmästaren Emerson Fittipaldi och Ronnies dotter Nina har att säga om The Superswede så kan jag även rekommendera veckans F1-podd som är helt tillägnad denna film. Veckans avsnitt är dessutom nr 100 så det är jubileum och därför en passande stark gästlineup.