Ferrari blixtrande snabba i Budapest…

Sebastian Vettel var oslagbar i dagens kval till Ungerns GP

Sebastian Vettel var oslagbar i dagens kval till Ungerns GP

Det svänger fort i Formel 1 brukar man skämtsamt säga och vilket scenförändring det blev idag där gårdagens dominans från Red Bull var som bortblåst. Precis som jag förutspådde igår så skulle det återigen handla om Ferrari och Mercedes där det redan under FP3 syntes att Ferrari verkligen var på gång. 

Sebastian Vettel slog till med nytt brutalt banrekord redna under FP3  med 1.17 blank och såg ut att trivas alldeles utmärkt med bilen, dessutom med Kimi Räikkönen i den andra bilen närmast bakom. Detta följdes upp av ännu bättre fart i kvalet där han bättrade på det nysatta varvrekordet med hela åtta tiondelar. Rapporterna från depån talade om att man gjort ett genombrott med bilens set up under natten där bland annat teamets reservförare Antonio Giovinazzi skickats från Budapest hem till Maranello för att köra simulatorn och pröva ut lite olika set up-lösningar. Uppenbarligen fungerade detta perfekt för det var som en ny bil vi fick se idag och varvtiderna blev därefter.

Kimi Räikkönen bekräftade den fina farten med att vara andra snabbast i kvalet och såg därmed till att Ferrari tog hand om hela första startled här Ungern för första gången sedan 2004. Inledningsvis såg det lite trögt ut för finländaren men på sitt sista försök fick han nästan till det till hundra procent och slog de båda Mercedesbilarna. Enligt Kimi själv var första och sista sektorn ok men ett litet misstag in i chikanen gjorde att chansen till pole position försvann.

Mercedes såg tvärtemot Ferrari riktigt tröga ut under FP3 men fick upp farten ordentligt till kvalet där främst Lewis Hamilton såg ut att kunna hota om pole. Ett ganska grovt misstag på det första försöket i Q3 gjorde att han fick ställa hoppet till sitt absolut sista varv och det räckte ”bara” för fjärde tid bakom båda Ferraribilarna men också bakom teamkollegan. Valtteri Bottas såg under kvalet ut att ha lite problem att få igång däcken på ett bra sätt och hängde inledningsvis inte med men på det sista försöket såg det riktigt bra ut och till slut var han 25 hundradelar bakom Vettels snabbaste varv.

Red Bull, som imponerade så mycket under gårdagen med främst Daniel Ricciardo, var nära en plats i andra startled med Max Verstappen som dock fick se sig slagen av Hamilton med en dryg tiondel. Fredagens snabbaste förare, Daniel Ricciardo, råkade ut för en hydralikläcka under FP3 och fick inte perfekta förberedelser inför kvalet vilket jag tror han led av en hel del. Nu blev han P6 idag två hundradelar bakom teamkamraten Verstappen.

Perfekta förberedelser kan man knappast säga att skotten Paul di Resta fick heller, när vi i morse nåddes av beskedet att Felipe Massa inte var kry fick Paul di Resta, Williams reservförare, börja förbereda sig på ett inhopp. Felipe Massa ville dock försöka köra FP3 och började i bilen men tvingades sedan ge upp med yrsel och ordern gick då till Paul di Resta att göra sig beredd för kval utan att ha kört ett enda varv. Det blev till slut 19:e tid vilket får se som väl godkänt med tanke på förutsättningarna, något mer gick inte att begära.

Marcus Ericsson hade inte heller någon lyckad dag då teamet tvingades byta motor på hans bil inför kvalet. Nu såg det ändå ok ut med Saubermått mätt och inför det avslutande försöket i Q1 hade han ett litet övertag på Pascal Wehrlein som han varit snabbare än hela helgen så långt. Ut på det sista försöket hamnade Marcus bakom Daniils Kvyats Toro Rosso som uppe i kurva 4 snurrade av och med gulflagg som följd var det bara att avbryta. Vad varvet hade räckt till om han ostört fått slutföra det är självklart omöjligt att svara på men som det hade sett ut fram till dess så var chanserna stora att han kvalat ut Wehrlein. Nu spelar dagens resultat ingen större roll då Sauber oavsett vilken tid man gör ändå startar väldigt långt bak, att t ex bli bättre än Wehrleins 18:e plats var en omöjlighet så som Sauberbilen är just nu.

Resultat kval Ungerns GP

1 Sebastian Vettel Ferrari 1m16.276s -
2 Kimi Raikkonen Ferrari 1m16.444s 0.168s
3 Valtteri Bottas Mercedes 1m16.530s 0.254s
4 Lewis Hamilton Mercedes 1m16.693s 0.417s
5 Max Verstappen Red Bull/Renault 1m16.797s 0.521s
6 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m16.818s 0.542s
7 Fernando Alonso McLaren/Honda 1m17.549s 1.273s
8 Stoffel Vandoorne McLaren/Honda 1m17.894s 1.618s
9 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 1m18.311s 2.035s
10 Jolyon Palmer Renault 1m18.415s 2.139s
11 Esteban Ocon Force India/Mercedes 1m18.495s -
12 Nico Hulkenberg Renault 1m17.468s -
13 Daniil Kvyat Toro Rosso/Renault 1m18.538s -
14 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m18.639s -
15 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m18.771s -
16 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1m19.095s -
17 Lance Stroll Williams/Mercedes 1m19.102s -
18 Pascal Wehrlein Sauber/Ferrari 1m19.839s -
19 Paul Di Resta Williams/Mercedes 1m19.868s -
20 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m19.972s