Silly season 2017/2018

Formel 1:s klassfoto inför 2017, hur många av dessa och vilka finns med till 2018?

Formel 1:s klassfoto inför 2017, hur många av dessa och vilka finns med till 2018?

Börjar bli dags att ta tempen på årets silly season inför 2018. Det jag gjorde var att skriva ner läget just nu och sedan hur flyttkarusellen skulle kunna se ut inför nästa säsong.

Generellt så tror inte jag på särskilt många förändringar, de stora teamen kommer troligen att behålla sina uppställningar även nästa säsong, frågetecknet är väl som vanligt Kimi Räikkönen och huruvida han får förnyat förtroende hos Ferrari en säsong till. Däremot är jag tämligen säker på att Ferrari förlänger med Sebastian Vettel som uppges ha fått ett lukrativt kontraktsförslag presenterat, har faktiskt hört att det redan skulle vara påskrivet men inte officiellt bekräftat ännu.

Vallteri Bottas fick, när han tog över efter Nico Rosberg, bara ett år på sitt kontrakt och har kört litegrann med kniven på strupen. Detta har han klarat alldeles utmärkt och är ju som bekant med och slåss om årets VM-titel och jag är tämligen säker på att han får ytterligare ett år hos Mercedes.

Red Bull är redan klara med sin besättning och sitter i orubbat bo baserat på att de båda förarna har kontrakt. Nu vet vi att kontrakt går att köpas loss från men ser inget sådant vara på gång inför 2018.

Force India är ett spännande team som hela tiden överraskar resultatmässigt. Vi har kunnat läsa oss till att man börjat prata förlängning med Sergio Perez som jag dock tror är sugen på att köra Ferrari istället för Kimi Räikkönen nästa säsong. Esteban Ocon har av en del placerats i Renault nästa år och det tror jag inte är något långskott. Vill det sig illa för Force India måste man ha två nya förare till 2018 och där tror jag faktiskt att Marcus Ericsson har en bra chans att bli aktuell, även Pascal Wehrlein finns med i den diskussionen med sin koppling till Mercedes hur stark den nu är.

Williams ser ut att köra vidare med årets förare nästa säsong, frågetecknet är nog Felipe Massa som redan pensionerat sig en gång men har samtidigt varit tydlig med att han gärna fortsätter. Unge Lance Stroll sitter nog säkert med sin starka finansiella ställning i teamet och jag ser faktiskt ingen anledning för dem att ändra på något till nästa säsong. Skulle en plats bli ledig så tror jag även här att eventuella ersättare är Pascal Wehrlein eller Marcus Ericsson.

Renault har redan klart med Nico Hülkenberg för 2018 där det istället blir väldigt spännande och se vem hans teamkamrat blir. En riktig solskenshistoria vore ju om Robert Kubica gör comeback, flera tester har visat att han verkar vara redo fysiskt, det talas även om att han får en av testdagarna i Budapest vilket ännu mer talar för att han närmar sig en comeback. Här utgår jag från att Jolyon Palmer inte får förnyat förtroende och ersätts, kandidaterna är i mina ögon tre med nyss nämnde Kubica, Carlos Sainz och Esteban Ocon som gör upp om det. Sainz och Ocon ligger bäst till men vi ska inte underskatta främst marknadsvärdet i att erbjuda Robert Kubica möjligheten att göra comeback

Toro Rosso är i ett lite knepigt läge. Carlos Sainz vill därifrån och Daniil Kvyat har på sistone blivit hårt kritiserad för sin körning och ligger inte speciellt högt i kurs. Problemet för Toro Rosso, och i förlängningen Red Bull, är att deras juniorprogram inte direkt öser ur sig talanger på väg upp. Franske Pierre Gasly finns såklart men sedan är det tomt vilket gör att man inte har så mycket spelrum. Dr Marko har ändå sagt att han är beredd att släppa Sainz om prislappen är den rätta och Renaultmotorer i Toro Rossos bil samt intresse från Renault att locka över Carlos Sainz gör att den kopplingen känns ganska trolig. Blir detta av kan jag inte se någon annan än Gasly som ersättare.

Haas gick i veckan ut och bekräftade årets uppställning även för nästa säsong. Ganska väntat beslut kan jag tycka då Magnussens och Grosjeans möjligheter att byta upp sig var små samt att teamet verkar nöjda med deras jobb så här långt.

Mclaren är ju en svår nöt med deras olösta motorbekymmer vilket naturligtvis stressar livet ur Fernando Alonso i hans jakt på ytterligare en VM-titel. Vill han flytta på sig är dock alternativen inte många om några där både Mercedes och Ferrari varit tydliga med att hans tjänster inte är önskade. Jag tror Alonso OCH Honda blir kvar med teamet även nästa säsong plus att man behåller Stoffel Vandoorne som enligt honom själv har ett långtidskontrkat med Mclaren och därmed inte räknar med att vara med i årets silly season.

Sauber står kanske inte så högt i kurs just nu för föraren som vill göra resultat i Formel 1 men jag vet att uppbyggnadsarbetet av teamet fortsätter och får man nu bara en konkurrenskraftig motor nästa säsong så finns det ingen anledning att inte tro de är med i mittfältet igen på allvar. När det gäller motor så är min gissning fortfarande Ferrari och det kan då styra vilka förare man väljer till 2018. Marcus Ericsson har stora möjligheter att få köra vidare och även om han siktar högre upp på gridden ser jag ändå en fortsättning med Sauber som troligast. När det gäller Pascal Wehrlein blir jag mer och mer osäker på hur högt i kurs han egentligen står hos Mercedes, har den senaste tiden fått känslan av att han eventuellt får klara sig själv från och med nu. Varför skulle Mercedes fortsätta att betala för Wehrleins körning i Formel 1 när man redan är tydliga med att Esteban Ocon är deras förstaval på juniorsidan. Det som kan rädda Wehrlein är att Ocon säljs ut helt och hållet till Renault och att Wehrlein då får fylla hans lucka, om inte så tror jag faktiskt Wehrleins tid i Formel 1 kan ta slut efter årets säsong. Glöm inte att Mercedes har en ny stark talang på gång i GP3-föraren George Russell som ska testa för fabriksteamet under testerna i Budapest. Jag tror som sagt på Ferrari-motor i Sauber C37 nästa säsong och jag tror att Antonio Giovinazzi har stora möjligheter att ta en plats i teamet, den han får fightas med blir F2-dominanten Charles Leclerc som rimligen också bör vara intressant.

Här har ni min lista för 2018 och hur jag rankar förarnas chanser till en plats på 2018-års grid

Uppställning 2018 sannolikhetsranking från 1-10

 

Ferrari

Sebastian Vettel 9

Kimi Räikkönen 6

Sergio Perez 6

Fernando Alonso 2

Antonio Giovinazzi 1

 

Mercedes

Lewis Hamilton klar

Valtteri Bottas 9

Fernando Alonso 2

Esteban Ocon 2

 

Red Bull

Daniel Riccardo klar

Max Verstappen klar

 

Force India

Sergio Perez 8

Esteban Ocon 8

Pascal Wehrlein 5

Marcus Ericsson 5

 

Williams      

Felipe Massa 7

Lance Stroll 9

Pascal Wehrlein 5

Marcus Ericsson 5

 

Renault 

Nico Hülkenberg klar

Jolyon Palmer 1

Esteban Ocon 8

Carlos Sainz 7

Robert Kubica 6

Marcus Ericsson 4

 

Toro Rosso

Carlos Sainz 8

Daniil Kvyat 8

Pierre Gasly 4

 

Haas

Romain Grosjean klar

Kevin Magnussen klar

 

Mclaren

Fernando Alonso 9

Stoffel Vandoorne 9

 

Sauber

Marcus Ericsson 9

Pascal Wehrlein 4

Antonio Giovinazzi 6

Charles Leclerc 4

Nobouharu Matsushita 2